Foto: F64

Trešdien, 17. novembrī, Saeimai lemjot par 2022. gada budžeta līdzekļu pārdali, opozīcijas deputāti pauda kritiku par tā dēvēto deputātu kvotu sadalīšanu, to vērtējot kā necaurredzamu un nepareizu procesu.

Pie frakcijām nepiederošais deputāts Artuss Kaimiņš atzina, ka viņš jau septiņus gadus konsekventi ir iestājies pret deputātu kvotām un neatbalstīs tās arī 2022. gada budžetā. "Es to visu nevaru atbalstīt, jo tas ir nepareizi pret pārējām organizācijām, tas neveicina vienlīdzīgu konkurenci. Diemžēl kvotas atkal ir parādījušās, bet tās nav tik drastiski toksiskas kā iepriekš, jo mēs vairs nepiešķiram naudu siera grāmatām," teica Kaimiņš.

Savukārt pie frakcijām nepiederošais deputāts Vjačeslavs Dombrovskis kritizēja pieeju deputātu kvotu sadalē, to nodēvējot par necaurredzamu procesu, kā arī nav skaidrs, pēc kādiem kritērijiem šī nauda tiek sadalīta. Viņa ieskatā, vajadzētu būt izstrādātiem Ministru kabineta noteikumiem, kas paredzētu līdzekļu sadalījumu.

Pie frakcijām nepiederošās deputātes Ļubovas Švecovas ieskatā, deputātu kvotas ir "pretlikumīgs mehānisms". Viņa citēja Valsts kontroli, kas uzskata, ka deputātu kvotas kropļo budžeta plānošanas procesu. Savukārt deputāts Edgars Tavars (ZZS) piebilda, ka piešķirt naudu pēc politiskās piederības ir nekrietni.

Skatot priekšlikumu par līdzekļu piešķiršanu atsevišķām ar aizsardzības jomu saistītām organizācijām, opozīcijas deputāti nenoliedza, ka ir būtiski šīm organizācijām paredzēt līdzekļus, tomēr deputāti vēlējās zināt, kāpēc finansējums jāpiešķir caur deputātu kvotām, nevis, piemēram, tas ik gadus tiek paredzēts Aizsardzības ministrijas budžetā.

Deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) paskaidroja, ka budžeta izstrādes process ir sarežģīts un pēc tam, kad budžets no valdības nonāk Saeimā, tajā tiek veiktas vairākas korekcijas. Runājot par deputātu kvotu novirzīšanu ar aizsardzības jomu saistītām organizācijām, Feldmans atzina, ka arī viņam ir jautājums, kāpēc šī finansējuma piešķiršana netiek risināta caur Aizsardzības ministrijas budžetu. "Bet, ja atklājas, ka kāda lieta ir palaista garām, tad tas ir jālabo. Un tas ir jādara deputātiem. Ja tas tā būs nākamgad, tad tā būs jādara arī nākamgad," pauda deputāts.

Portāls "Delfi" jau vēstīja, ka Saeima 2022. gada budžeta kontekstā tomēr vērtēs Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vadītāja Mārtiņa Bondara (AP) priekšlikumu paredzēt 955 000 eiro Stacijas ielas posma pārbūvei Rēzeknē, tādējādi nākamā gada budžetā tā dēvētajās deputātu kvotās varētu tikt sadalīti teju trīs miljoni eiro.

Pagājušajā nedēļā raidījumā "Spried ar Delfi" Bondars skaidroja, ka deputātu kvotas būtu tad, ja frakcijas vadītājs vai premjers pie varas esošajiem deputātiem teiktu: jums ir daļiņa no budžeta, ar kuru jūs varat rīkoties, kā vien vēlaties. "Bet tas nav noticis un šeit ir atšķirīga situācija, jo šie ir koalīcijā diskutēti lēmumi," sacīja politiķis.

"Ja jūs man prasāt, vai tas ir pareizi, ka Saeimā mēs nodarbojamies ar tik maziem jautājumiem un tas nav iekļauts valsts budžetā, mana atbilde ir – nē. Tās nav deputātu kvotas, bet tas rada šķietamību par deputātu kvotām, un arī šī šķietamība ir slikta," secina Bondars.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!