Septembrī veiktajā sabiedriskās domas aptaujā 30% iedzīvotāji Latvijas dalību ES par ‘labu lietu’ atzinuši, kamēr augustā šādi atbildējušo bija 32%. Par ‘sliktu lietu’ septembrī dalību ES atzina 20% aptaujas dalībnieku, kamēr augustā šis skaitlis bija18%.
Vairāk kā divas piektdaļas jeb 43% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju pauda neitrālu attieksmi un izvēlējās atbildi ‘ne laba, ne slikta lieta’. Tāds pats šādi atbildējušo īpatsvars bija augustā.

Latvijas dalību ES par ‘labu lietu’ biežāk kā caurmērā uzskatījuši iedzīvotāji vecumā no 18 līdz 24 gadiem, respondenti ar augstāko izglītību, latvieši, Vidzemē dzīvojošie, kā arī aptaujātie, kuru mēneša vidējie ienākumi uz vienu ģimenes locekli pārsniedz 76 latus.

Neitrālu attieksmi - atbildi ‘ne laba, ne slikta’ lieta biežāk izvēlējušies latvieši, Zemgalē dzīvojošie un aptaujātie, kuru vidējie ienākumi uz vienu ģimenes locekli mēnesī nepārsniedz 50 latus.

Latvijas dalību ES kā ‘sliktu lietu’ biežāk vērtējuši aptaujātie vecumā no 65 līdz 74 gadiem, citu tautību pārstāvji un Rīgā dzīvojošie.

Pētījuma ietvaros iedzīvotājus lūdza novērtēt savas spējas atrast sev nepieciešamo informāciju par ES un raksturot, kur šāda informācija tiktu meklēta.

Saskaņā ar aptaujas datiem, vairāk nekā puse Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka zina, kur meklēt nepieciešamo informāciju par ES. Tomēr tikai 10% norādīja, ka ‘labi zina’, kur vērsties pēc informācijas, bet 44% atbildēja, ka ‘aptuveni zina’. Veiktā aptauja rāda, ka 38% respondentu ‘nezina’, kur vērsties ar šādu vajadzību.

Aptauju veica Tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centrs SKDS ar Eiropas Komisijas pārstāvniecības Latvijā un Valsts kancelejas atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!