Foto: LETA
Pagājušajā nedēļā 2000 cilvēku no 29 dažādām valstīm piedalījās latviešu valodas diktāta rakstīšanā. Tā ir iespēja pārliecināties par savām zināšanām ortogrāfijā un interpunkcijā, taču pašiem pasākuma rīkotājiem nedaudz samisējās stilistika – diktātu pavadīja neviennozīmīgi vērtējams sauklis "Kļūsti tīrasinīgs!", ko, protams, pamanīja acīgie sociālo tīklu lietotāji.

Šogad diktāta rakstīšana notika sadarbībā ar Valsts asinsdonoru centru – pie Nacionālās bibliotēkas stāvēja donoru busiņš un pēc darba nodošanas katrs varēja iet ziedot savas asinis, pārliecinoties, "kāda veida latviešu valodas zinātājs esi". Aicinājums bija piestiprināts bibliotēkā pie Ziedoņa zāles.

Ļaudis visvairāk izbrīnīja uzsaukums "Kļūsti tīrasinīgs!", kas asociējas ar eigēniku, ideju par rasu tīrību un āriešiem. Jāatgādina, ka eigēnika ir ģenētikas principu izmantošana cilvēku iedzimto īpašību uzlabošanā.

Šāds sauklis nešķiet pieņemams Žana Lipkes memoriāla direktorei Lolitai Tomsonei, kura grasījusies ziedot savas asinis, bet tad sašuta: "Domāju, ka savienot tīrasinību ar latviešu valodu mums asinīs, izklausās drausmīgi," uzskata Tomsone.

Tomsonei piekrīt teju 100 cilvēku vietnē "Twitter". Daktere Kristīne Pitkeviča saka: "Šis man ar ļoti iecirta pa ausīm", savukārt advokāts Indulis Balmaks skaidro: "Kāds ne ļoti veiksmīgi centies savirknēt izteicienus par valodu, asinīm un latvietību, bet neesmu drošs, ka visur jāsaskata kāds rasistisks vai citādi pret cilvēci vērst vēstījums, lai par to varētu sašust. It īpaši, ja ir acīmredzams, ka tā tas galīgi nemaz nav domāts."

Žurnālists Oļģerts Tipāns ir skarbs: "Tur viss teksts ir pilnīgs bezsakars: kādi tad "latviešu valodas zinātāju veidi" ir? Kāpēc pēc diktāta nedrīkstētu nodot asinis? Kā var kļūt tīrasinīgs? Tur ne ar eigēniku sakars, bet ar lasīt un rakstītprasmi. Palīgskolas absolventa darbs," spriež viņš. Režisore Krista Burāne turklāt pamanījusi, ka aicinājumā netiek lietoti punkti.

Tvitera lietotājs Jānis Jāņadēls gan uzskata, ka "nacismu un rasismu var atrast jebkur, ja labi parok", bet Ainārs Zelčs ir pārliecināts, ka tīrasinīgums ir kaut kas labs, nevis slikts.

Kā neveiksmīgu asinsonoru centra PR gājienu to vērtē vairāki tviterī aktīvi cilvēki, tostarp reklāmas speciālistei Unai Rozenbaumai nav saprotama korelācija starp asins ziedošanu un tīrasinību, bet Ieva novērojusi, ka šī nav pirmā reize, kad "reklāmisti sapinas meistarībā".

Asinsdonoru centrs, atbildot uz Tomsones sašutuma pilno ierakstu, vēsta: "Ziedojot asinis, tiek veicināta asins šūnu atjaunošanās un asinsrade. Šo procesu vārdos ietērpa diktāta iniciatori."

Kā portālam "Delfi" paskaidroja diktāta rakstīšanas radošās komandas pārstāvis Toms Sadovskis, neveiklais formulējums radies pārpratuma dēļ. "Atzīstam, ka frāze patiesi izvēlēta neveiksmīgi, tādēļ atvainojamies ikvienam, kuru tā aizvainoja. Šāds vārdu salikums radās savstarpējās saziņas pārpratuma rezultātā un diemžēl pirms materiāla nodrukāšanas to nepamanījām. Diktāts iestājas par vienlīdzību un iekļaujošu sabiedrību," saka Sadovskis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!