Foto: Privātais arhīvs
5,35 eiro par 300 gramiem čipsu – tādu cenu jūnija vidū veikalos ieraudzīja vietējo "Ādažu čipsu" cienītāji. Lai gan čipsi nav pirmās nepieciešamības prece, šāds cenu lēciens produktam, kura ražošana nav nekas ļoti sarežģīts, daudzus pārsteidza nesagatavotus. Tāpēc vairākos veikalos šobrīd šoku mīkstina, čipsiem piemērojot ievērojamas atlaides.

Jau 3. jūnijā kāds tvitera lietotājs rezignēti nopūtās, ievietojot attēlu no "Rimi" veikala: siera čipsu megapaka maksā 5,35 eiro, tikpat arī sīpolu un krējuma čipsi. Nedaudz mazāks – 180 gramu – produkts nu maksā vairāk nekā trīs eiro. Notiekošais nav saprotams "Ādažu čipsu" faniem:

Ar analītiku nāca klajā tviterlietotājs Dāvis, uzskaitot trīs lielākās problēmas pasaulē šobrīd:

Vēlāk soctīklotāju "cepiens" pieņēmās spēkā, tostarp "TikTok" satura radītāji devās inspicēt veikalus, nespējot noticēt šādam cenu kāpienam. Jaunieši lēš, ka nu čipsi pieejami tikai labi pelnošiem biznesa cilvēkiem:

@roytherauzy Es pis @Ādažu Čipsi ♬ original sound - roy

Vēl kāda tiktokere nolēma atteikties no čipšu ēšanas:

@calukss #foryou #fyp #adazucipsi #latvia ♬ original sound - ☠️

Reaģējot uz sašutušajiem ēdējiem, veikalu tīklā "Rimi" zibenīgi tika samazinātas "Ādažu čipsu" cenas. Nu angažētie soctīklotāji aicina nepalaist garām atlaides un veidot čipsu krājumus:

@jushkapadrushka @adazu_cipsi tad jau nav tik traki 😁 #latvija #ediens #čipši #veikals ♬ Funny Song - Cavendish Music

"Rimi" aicina skatīties uz cenu par kilogramu

"Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību vadītājs Juris Šleiers skaidro, ka cenu celšana saistīta ar "neskaitāmiem ārējiem faktoriem", tomēr partneri cenas paaugstinot atbildīgi. "Mums ir ļoti būtiski, lai ražotāji iesniegtu ekonomiski pamatotas cenu maiņas. Kartupeļu čipsu cenu svārstības saistītas ar šī produkta izejvielām un pagatavošanu, proti, Krievijas agresijas dēļ Ukraina, kas ir viena no lielākajām saules puķu eļļas ražotājvalstīm pasaulē, nespēj saviem sadarbības partneriem piegādāt izejvielas, tāpēc tiem jāpārorientējas un ražošanā jāizmanto citi resursi, piemēram, palmu eļļa, kas ir pat par 70% dārgāka nekā saulespuķu eļļa. Ir iepakojumu cenu lēciens pat par 60%. Pircējiem jāatceras vienmēr skatīties ne tikai produkta cena, bet arī tā cena kilogramā, kas norādīta uz cenu zīmes, – tas ir labs indikators, lai novērtētu, vai produkts ir dārgāks nekā citi tajā pašā kategorijā," – tā Šleiers.

Saulespuķu eļļas vietā palmu eļļa?

"Ādažu čipsus" ražo koncerns "Orkla Latvija". Uzņēmuma komunikācijas vadītāja Lineta Mekša portālam "Delfi" skaidro, ka ražotājs ir paaugstinājis čipsu cenu, tomēr tā gala cenu vienmēr nosaka tirgotājs. Būtiskākais cenu celšanas iemesls – karš Ukrainā.

""Ādažu čipsu" ražošanā līdz Krievijas iebrukumam Ukrainā tika izmantota saulespuķu eļļa. Ukraina ir lielākais saulespuķu eļļas ražotājs pasaulē, kas kopā ar Krieviju nodrošināja ap 80% no pasaules kopējiem saulespuķu eļļas apjomiem. Līdz ar kara sākumu saulespuķu eļļas cena pasaules tirgos ir strauji pieaugusi, un cenas arī citām augu eļļām augušas divas trīs reizes, kas ietekmē arī gala produkta cenu. Cenas pieaugušas arī garšvielām un kartupeļiem. Jāatzīmē, ka produkta cenu veido ne tikai izejvielas, bet arī iepakojums, darbaspēka izmaksas, energoresursi, kā arī transporta un loģistikas pakalpojumi. Visos šajos segmentos izmaksas ir strauji augušas, tādējādi ietekmējot produkta cenu.

Vislētāk – "Orkla" interneta veikalā

Lineta Mekša: "Strauji pieaugot visām izmaksām, cenu kāpums licis arī mums pārskatīt produktu cenas, kas stājās spēkā šomēnes. Atkarībā no izmantotajām izejvielām, materiāliem un ražošanas procesiem, cenu izmaksu pieauguma apmērs dažādiem produktiem var būt atšķirīgs, bet vidēji tas ir no 10-30%. Tomēr gala cenu veikala plauktā vienmēr nosaka tirgotājs. Cenas plauktā var un gandrīz vienmēr atšķiras starp dažādiem tirgotājiem, piemēram, nelieliem piemājas veikaliņiem un mazumtirdzniecības ķēdēm. Tāpat arī atšķiras tirgotāju uzcenojums produktiem. "Ādažu čipsus" par ražotāja cenu vienmēr var iegadāties Oveikals.lv.

Kā novēroja "Delfi", arī "Oveikalā" šobrīd "Ādažu čipsiem" ir atlaides. Jau minētā siera čipsu megapaka tur nopērkama par 4,30 eiro, bet ar atlaidi nu tā maksā 3,25 eiro. Firmas veikalā nevienu čipsu cena nepārsniedz piecus eiro par iepakojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!