Foto: Viesturs Radovics, DELFI

Kopš 4. decembra portāla "Delfi" atbalsta akcijā "Stiprini stipros", ko jau trešo gadu rīko sadarbībā ar labdarības organizāciju "Ziedot.lv", savākti vairāk nekā 52 000 eiro. Arī šī gada stāsti ir par ģimenēm, kurās dzīvo ilgstoši aprūpējams tuvinieks, bet īpaši tiek izcelta aprūpētāju būtiskā loma viņu dzīvē. Ikvienam ir iespēja ziedot aprūpētāja apmaksai un tādējādi kaut nedaudz atvieglot šo ģimeņu ikdienu.

"Līdzcilvēku lielā atsaucība apliecina, ka situācijas ar ilgstoši aprūpējamu tuviniekiem nevienam nav svešas un tā patiešām ir problēma. Nepilnas nedēļas laikā saziedotie vairāk nekā 50 000 eiro ir īsts Ziemassvētku pārsteigums! Ziedot.lv varēs palīdzēt vairāk ģimenēm, ne tikai Stiprini Stipros pieciem varoņiem," teic "Ziedot.lv" vadītāja Rūta Dimanta.

Ikviens no mums var nonākt situācijā, kurā negaidīta trauma, slimība vai vecuma nespēks ierobežo mūsu fizisko un garīgo brīvību, padarot mūs atkarīgus no līdzcilvēkiem – aprūpētājiem. Visbiežāk aprūpētāja lomu uzņemas ģimenes locekļi, kuri tajā brīdī uzsāk maratonu, ko mēra gados. Maratonu, kurā doma par finišu liekas vēl sāpīgāka nekā smagais ikdienas solis, ko prasa aprūpētāja darbs. Desmitiem tūkstošu cilvēku diendienā bez atpūtas un atelpas visā Latvijā veic šo nozīmīgo, bet citu bieži nepamanīto un nenovērtēto darbu. Katrs atsevišķi un visi kopā viņi ir milzīgs spēks, taču visas spēku rezerves reiz izsīkst un arī visstiprākajiem ir nepieciešams atbalsts.

Šī gada stāstos iepazīstamies ar Jekaterinu, kura muguras muskuļu atrofijas dēļ ir piekalta ratiņkrēslam, un viņa spēj kustināt tikai kreisās rokas pirkstus. Sarežģītās transportēšanas dēļ viņa nekad nav piedzīvojusi zelta rudeni Siguldā, redzējusi Ventas rumbu vai pabijusi pludmalē. Dvīņubrāļiem Elvim un Raivo jau kopš dzimšanas ir smagas veselības problēmas, un viņi pilnībā ir atkarīgi no citu cilvēku aprūpes. Priekšlaicīgi pasaulē nākušajiem brāļiem ir bērnu cerebrālā trieka un spastiska tetraparēze, Elvim dažreiz ir arī epilepsijas lēkmes. Šobrīd puišiem ir 22 gadi, bet ir skaidrs, ka arī 30 un 40 gadu vecumā viņi būs atkarīgi no citiem cilvēkiem.

Tatjanas 34 gadus vecā meita Ļenočka mūžam būs bērns, jo viņas attīstība apstājusies četru gadu līmenī. Viņai noteikta diagnoze "bērnu cerebrālā trieka un prāta un runas attīstības traucējumi smagā formā", tādēļ mammai mājās jākoncentrējas tikai uz meitu. Jau 18 gadus gultai piekalts ir Reinis Runcis, kura dzīvi kājām gaisā sagrieza kāds brauciens automašīnā pa apledojušu ceļu. Pārējie pasažieri tika cauri ar viegliem zilumiem, bet viņa dzīve kļuva par elli. Šobrīd Reinis pilnībā atkarīgs no mammas un aprūpētāju palīdzības. Solvitas un Aivara mīlasstāstu, kas aizsākās pirms 34 gadiem, papostījusi smaga, neārstējama slimība – multiplā skleroze. Jau divus gadus Solvita ir pilnībā guloša un atkarīga no vīra aprūpes, jo pati nespēj neko, pat ne paņemt ūdens pudeli, lai veldzētu slāpes.

Šogad ziedojumu vākšana turpinās līdz 27. decembrim, ziedot var šeit.

"Ziedot.lv" atgādina, ka labdarības organizācija neietur nekādas starpniecības maksas, visi ziedojumi 100% apmērā nonāk ģimeņu atbalstam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!