Foto: Shutterstock

Latvijas Ornitoloģijas biedrība (LOB) aicina ikvienu putnu draugu piedalīties akcijā "Ziņo par putniem dārzā". Lai piedalītos, jāizvēlas vieta un stunda laika posmā no 29. līdz 31. janvārim un jāziņo novērojumi portālā "Dabasdati.lv", portāls "Delfi" uzzināja LOB.

Akcijas dalībnieka uzdevums ir vienas stundas laikā kādā no akcijas dienām saskaitīt, cik un kādu sugu putni uzturas dārzā, parkā vai pat kapsētā – jebkur, kur barojas putni. Lai veiktu šos novērojumus, nav obligāti jādodas ārpus telpām. Putnus, piemēram, putnu barotavā var droši vērot arī lūkojoties pa logu," skaidro akcijas koordinators Agnis Bušs, piebilstot, ka šai akcijā pastāv iespēja arī ieraudzīt laukirbi, ko LOB šogad atzinusi par Gada putnu 2021 un kura mēdz baroties dārza putnu barotavu tuvumā, uzlasot no zemes uz tās nobirušos graudus un sēklas.

Lai piedalītos, dalībniekiem jāizvēlas vieta dārzā, parkā vai kapsētā ar labu skatu – vislabāk putnu barotavas vai putnu barošanās vietas tuvumā. Putnus var vērot arī no iekštelpām (piemēram, novērojot putnu barotavu).

Šajā nedēļas nogalē jāizvēlas precīzi viena stunda, kad nav nekādu citu pienākumu. Jāpieraksta katras novērotās putnu sugas lielākais skaits, ko vienlaikus redz vienā vietā. Putnus nedrīkst skaitīt kopā, jo tā var tikt saskaitīti vieni un tie paši putni. Tāpat nedrīkst skaitīt putnus, kas pārlido pāri vai lido garām, bet neapstājas dārzā vai pie barotavas.

Ja putnu nevar atpazīt, tad par to var ziņot kā "putns (nenoteikts)", ja iespējams, pievienojot fotoattēlu.

Ja putni tiek skaitīti parkā vai kapsētā, nevajag staigāt pa visu parku, bet nepieciešams izvēlēties teritoriju, kuras robežās putni tiks skaitīti.

Dārzā/parkā/kapsētā drīkst skaitīt tikai vienu reizi trīs dienu laikā. Vairākkārtīga skaitīšana vienā vietā sagroza datus.

LOB piebilda, ka arī nulle ir rezultāts. Šīs nav sacensības, kurš novēros visvairāk putnu. Mērķis ir noskaidrot, cik putnu dzīvo dārzos ziemā.

Par novērojumiem jāziņo dabas novērojumu portālā Dabasdati.lv.

Akcijas laikā pērn Latvijā putni tika skaitīti 40 vietās, kopumā novērojot 2025 putnus no 45 sugām. Visbiežāk ziņots par lielo zīlīti, zilzīlīti un lauku zvirbuli. Vidēji vienā dārzā tika novērots 51 putns no 7 sugām. Vislielākais putnu sugu skaits, kas 2020. gadā akcijas laikā novērots vienā uzskaites vietā, ir 22.

Akcijas mērķis ir saskaitīt putnus dārzā vai pie putnu barotavas, ziņojot par tiem dabas novērojumu portālā vai mobilajā lietotnē Dabasdati.lv. Ideja par akciju "Ziņo par putniem dārzā" aizgūta no Lielbritānijas, kur putnus dārzos ziemā skaita kopš 1979. gada. Akcija Latvijā norisinās jau piekto gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!