Foto: stock.xchng
Nedēļas nogalē divi jaunieši uz kalniem, baudot ziemas priekus, lauzuši rokas, portālam "Delfi" pastāstīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Sestdien kāds 17 gadus vecs zēns vizinājās ar sniega dēli, krita un salauza roku. Savukārt svētdien kāds 14 gadus vecs zēns salauza roku, vizinoties no kalna ar slēpēm.

Laikam kļūstot saltākam, no apsaldējumiem un ķermeņa atdzišanas cietuši vairāki cilvēki. Piemēram, svētdien kāds vīrietis aizmiga pie savām mājām un apsaldējās. Kāds cits vīrietis bija ilgstoši uzturējies neapkurinātās telpās un arī nokļuva slimnīcā ar apsaldējumiem.

Svētdien strīda laikā vīrietis no mājām izdzina savu draudzeni. 26 gadus vecā sieviete aukstumā izdzīta plānā apģērbā un arī apsaldējusies.

Mediķi aicina nepaiet garām uz ielas guļošiem cilvēkiem, jo tas viņiem var maksāt pat dzīvību. Vītola pastāstīja par kādu 30 gadus vecu vīrieti, kurš ilgu laiku Rīgā nogulējis uz ielas. Kad beidzot vīrietim sniegta palīdzība, viņa ķermenis bijis tik ļoti atsalis, ka "ātro" mašīnā viņam apstājās sirds.

Cilvēkam pietiek ar 15 līdz 20 minūtēm uzturēties laukā nepiemērotā apģērbā, lai sāktos ķermeņa atdzišana, norāda mediķi. Redzot uz ielas guļam cilvēku, mediķi mudina apjautāties, vai viņam nepieciešama palīdzība. Ja cilvēks neatbild, tad jāsauc mediķi, ja viņš ir pie samaņas, bet reibumā, tad jāziņo policijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!