Rīgas Vides aizsardzības fonds sadarbībā ar aptiekām un farmaceitiem uzsācis projektu “Nederīgo medikamentu savākšanas sistēmas izveidošana Rīgā”, kura ietvaros nederīgās zāles varēs nodot aptiekās, informēja SIA “Lautus” projektu vadītājs Imants Roķis.
Projekts uzsākts, lai iedzīvotāji varētu sev un videi drošā veidā atbrīvoties no nederīgiem medikamentiem, informēja projekta autori.

Nederīgie medikamenti ir medikamenti, kuriem ir beidzies darbīguma termiņš, tie ir neatpazīstami vai vairs nav pielietojums. Latvijā 2002.gadā tika ievestas apmēram 3 200 tonnas medikamentu. Pieņemot, ka Latvijā katrs iedzīvotājs izmanto vienādu daudzumu medikamentu un ka vienam iedzīvotājam uz desmit izlietotām tabletēm viena paliek pāri – nederīgo medikamentu daudzums Latvijā veido 320 tonnas, no kurām 103 tonnas varētu būt Rīgā un 12 tonnas Liepājā, norāda projekta autori.

Veicot iedzīvotāju aptauju, projekta autori secināja, ka medikamentus visbiežāk izmet atkritumos vai noskalo kanalizācijā. Taču, izmestie atkritumos medikamenti nonāk atkritumu poligonos, kuros nedrīkst ievest bīstamos atkritumus un kur tie var neprognozējami sareaģēt ar citiem atkritumiem. Noskalojot šos atkritumus kanalizācijas sistēmā, tie nonāk attīrīšanas iekārtās, kurās nelabvēlīgi ietekmē aktīvo dūņu darbību.

Lai novērstu bīstamo atkritumu nonākšanu poligonos un notekūdeņu attīrīšanas iekārtās, šie atkritumi ir jāatdala no atkritumu plūsmas un jāizmet šim mērķim speciāli paredzētajos konteineros. Projekta autori ierosina nodot nederīgus medikamentus aptiekās.

Pašlaik Latvijā nederīgos medikamentus var nodot gandrīz 100 aptiekās, no kurām 65 atrodas Rīgā, 9 Siguldā, 7 Liepājā, 3 Olainē, 4 Rīgas rajonā, kā arī pa divām Cēsu un Aizkraukles rajonos , pa vienai Valmieras, Valkas un Gulbenes rajonos un Ventspilī un Dobelē.

Nederīgie medikamenti, kas savākti no iedzīvotājiem aptiekās tiks aizvesti uz specializētu sadedzināšanas iekārtu, kur šos medikamentus sadedzinās. Tādejādi tie nenonāks vidē un neradīs cilvēkiem un videi bīstamu piesārņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!