Foto: DELFI Aculiecinieks

Pērkona negaisa dēļ otrdienas vakarā vairākiem tūkstošiem mājsaimniecību traucēta elektroapgāde, liecina dati elektroenerģijas sadales sistēmas operatora AS "Sadales tīkls" elektroapgādes atslēgumu kartē.

Lielākie postījumi elektrolīnijās konstatēti teritorijā uz austrumiem no Kuldīgas un dienvidiem no Talsiem, kā arī Tukumā un tā apkaimē.

Tukumu un tā apkaimi piemeklējusi īslaicīga vētra, vietām sagāzti koki un bloķēti ceļi, ziņo vietējie iedzīvotāji. Piemēram, kāds aculiecinieks fiksējis vēja nolauztos kokus uz Ventspils šosejas. Ap pulksten 22 vakarā, satiksme jau bija atjaunota.

Kā portāla "Delfi" norāda "Sadales tīkla" pārstāve Egita Slavicka, personāls nekavējoties ir uzsācis bojājumu lokalizēšanu, lai novērstu elektrotīkla bojājumus un atjaunotu elektroenerģijas piegādi. "Sadales tīkls" arī aicina iedzīvotājus būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā un par bīstamām situācijām ziņot uzņēmuma, zvanot uz diennakts bezmaksas bojājumu pieteikšanas tālruni 8404 vai Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam, zvanot uz 112.

VUGD aģentūrai LETA norāda, ka līdz šim brīdim saņemti 20 izsaukumi par negaisā nolūzušiem kokiem.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs izsludinājis oranžā līmeņa brīdinājumu par gaidāmu karstumu otrdien, trešdien un ceturtdien. Oranžās krāsas brīdinājums nozīmē, ka laika apstākļi var kļūt bīstami. Vietām Latvijā iespējams postošs pērkona negaiss ar intensīvām lietusgāzēm, krusu un vēja brāzmām.

Vēja brāzmās var lūzt koku zari, kā arī veci un bojāti koki, tādēļ AS "Sadales tīkls" aicina iedzīvotājus būs uzmanīgiem gaisvadu elektrolīniju tuvumā. Ikvienam jāatceras, ka gaisvadu elektrolīnijas vados ieķērušies koku zari vai iegāzts koks var pārraut vadus un radīt apdraudējumu cilvēka dzīvībai.

Jau ziņots, ka otrdienas pievakarē Alsungas novadā un daudzviet Kuldīgas novadā, vēlāk arī vietām Kandavas un Talsu novadā pērkona negaiss atnesis krusu, lielāko graudu diametrs dažviet sasniedzis četrus līdz piecus centimetrus.

Krusa, kā arī spēcīgas lietusgāzes un vēja brāzmas nodarījušas postījumus dārziem. Vietām lūzuši koki, aizšķērsoti ceļi un izskaloti zemes ceļi. Tukuma novadā koks nolūzis uz sliedēm, aizšķērsojot ceļu vilcienam, tāpēc vilcieni posmā Ķemeri-Tukums līdz koku novākšanai no sliedēm nekursēs, bet minētajā posmā ir norīkots autobuss.

Īsi pēc septiņiem vakarā pērkona negaiss sasniedza Tukumu un Engures novadu. Ziemeļkurzemē un Rīgas līcī ir vēl citi negaisa mākoņi, tie tuvojas Vidzemei.

Arī soctīklu lietotāji aktīvi dalās ar bildēm no negaisa postījumu vietām.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!