Foto: AFP/Scanpix
Negaiss trešdien vakarā elektroapgādes traucējumus izraisījis 4300 AS "Sadales tīkls" klientiem, informē uzņēmumā.

Šovakar pērkona negaiss, kas šķērso Latvijas teritoriju, ap plkst.20.30 lielākos elektroapgādes traucējumus izraisījis Vecumnieku novadā - 1400 klientiem, Rundāles novadā - 1200 klientiem, Bauskas novadā - 900 klientiem, Lielvārdes novadā - 800 klientiem, un tiek veikts aktīvs darbs, lai pēc īsākā laikā atjaunotu elektroapgādi visiem iedzīvotājiem.

Elektrotīkla bojājumi pārsvarā ir lokāla rakstura, kurus izraisīja zibens, iesperot elektroiekārtās un elektrolīniju balstos, kā arī vietām ir rauti elektrolīniju vadi. "Sadales tīkls" aicina iedzīvotājus ievērot elektrodrošības noteikumus - būt uzmanīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā un ievērot elektroierīču drošas lietošanas noteikumus.

Lai pēc iespējas ātrāk lokalizētu un novērstu negaisa radītos postījumus - atjaunotu balstus un vadus, izzāģētu nolauztos kokus, bojājumu novēršanā ir piesaistītas papildu elektromontieru brigādes un mobilizētas speciālās tehnikas vienības.

"Sadales tīkls" brīdina, ka negaisa un spēcīga vēja laikā var lūzt koki un to zari, pārraujot elektrolīniju vadus un radot bīstamas situācijas, kas apdraud iedzīvotāju drošību un dzīvību. Ik gadu tiek konstatēti gadījumi, kad negaisa laikā ar vienu zibens spērienu tiek bojāti vairāku desmitu metru gari elektrolīniju posmi, nolaužot balstus un saraujot elektrības vadus.

Uzņēmums aicina netuvoties elektroietaisēm, ja tajās ir iekārušies koki vai zari, vai zemē redzams norauts elektrolīniju vads, jo šāds iekārtu stāvoklis var apdraudēt dzīvību.

Iedzīvotājiem konstatējot bīstamu situāciju elektrolīniju tuvumā, lūgums rīkoties atbildīgi un nekavējoties ziņot, zvanot uz bezmaksas "Sadales tīkls" diennakts bojājumu pieteikšanas tālruni 80200404. Redzot zemē guļošu elektrolīnijas vadu vai uz elektrolīnijas vadiem uzkritušu koku, nekādā gadījumā netuvojieties tam un neļaujiet to darīt arī citiem.

Negaisa laikā ikvienam ir jāatceras drošības noteikumi, arī lietojot individuālās elektroierīces. Ja ēka nav aprīkota ar zibens pārsprieguma aizsardzību, elektroierīces nedrīkst darbināt un tās jāatslēdz no elektriskā tīkla. Neatslēgtas elektroierīces negaisa laikā var tikt bojātas, radot papildu drošības risku un materiālus zaudējumus.

Piemēram, lai pasargātu televizoru, nepietiekami to izslēgt ar pulti, bet no strāvas avota jāatvieno arī televizora vads un šādi jārīkojas ar visām sadzīves elektroiekārtām, jo zibens izlādes vieta un ceļš nav prognozējams.

AS "Sadales tīkls" ir elektrotīkla uzturētājs un attīstītājs Latvijā, kas nodrošina elektroenerģijas piegādi vairāk nekā vienam miljonam klientu objektu visā Latvijas teritorijā un elektroenerģijas sadales tīklu kopgarums ir gandrīz 95 000 kilometri.

Trešdiena bija karstākais 12. augusts Latvijas novērojumu vēsturē. Sēlijā un Latgalē gaiss sakarsa līdz +32..+33 grādiem, Piedrujā reģistrēti +34,5 grādi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!