Foto: LETA

Labklājības ministrija (LM) ir noraidījusi bijušās Rīgas sociālā aprūpes centra "Gaiļezers" vadītājas Ļubovas Zakas prasību atcelt viņai piemēroto 280 eiro naudas sodu par klienta fiksēšanu pie guļvietas, informēja ministrijā.

Jau vēstīts, ka 2013.gada decembrī LM un Rīgas domes Labklājības departamenta speciālisti "Gaiļezerā" konstatēja nelikumīgu klientes fiksēšanu pie guļvietas. LM sāka administratīvā pārkāpuma lietvedību, bet Rīgas dome izveidoja gadījuma izmeklēšanas komisiju un uz izmeklēšanas laiku atstādināja centra direktori.

Vēlāk amatpersona pati iesniedza atlūgumu, paužot vēlmi pamest amatu no 27.februāra. Savukārt LM pierādīja Zakas vainu klienta fiksēšanā pie gultas un piemēroja viņai 280 eiro naudas sodu. LM lēmumu Zaka pārsūdzēja.

Zaka iepriekš pauda, ka klientu fiksēšana pie gultām aprūpes centrā nav ierasta prakse. Nodaļā, kurā tika konstatēta klienta fiksācija pie guļvietas, uzturas 18 dementi pacienti jeb cilvēki ar ļoti smagiem psihiska rakstura traucējumiem, par kuru aprūpi atbild divas aprūpētājas. Viena no viņām neesot spējusi nomierināt kādu savu pacientu, tādēļ uz desmit līdz 15 minūtēm piefiksējusi viņu pie gultas. Tas esot darīts arī tāpēc, lai pacients nenodarītu pāri sev un citiem.

Rīgas sociālās aprūpes centrs "Gaiļezers" ir ilgstošas sociālās rehabilitācijas un sociālās aprūpes iestāde, kas nodrošina pilnu aprūpi cilvēkiem, kuri vecuma vai veselības stāvokļa dēļ paši nevar sevi aprūpēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!