Valdība otrdien atlika jautājumu par pasu noteikumiem, kas ļautu līdz 1945.gada oktobrim Abrenes apgabalā dzimušiem cilvēkiem pasē kā dzimšanas vietu norādīt Latviju. Diskusijas izraisīja tieši 1945.gada oktobra termiņš, un ministri secināja, ka šis jautājums vēl jāizpēta.
Grozījumi noteikumos paredzēja tiesības personām, kuras līdz 1945.gada oktobrim dzimušas Abrenes pilsētā, Augšpils, Gauru, Kacēnu, Linavas, Purvmalas vai Upmalas pagastā, pasē kā dzimšanas vietu ierakstīt Latviju vai Krieviju pēc personas izvēles.

Daļa bijušā Abrenes apriņķa teritorijas neatrodas Latvijā, tādēļ tā nav iekļauta aktuālajā Latvijas teritoriālo vienību klasifikatorā. Saskaņā normatīviem aktiem personām, kuras dzimušas bijušā Abrenes apriņķa teritorijā laikā, kad tā vēl bija Latvijas teritorija, pasēs būtu jāraksta dzimšanas vietas valsts tagadējais nosaukums - Krievija, kas izraisa cilvēku neapmierinātību un sašutumu.

Respektējot minēto personu viedokli, Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes darbinieki šobrīd atkāpjas no tiesiskā regulējuma un, personām, kuras dzimušas Abrenes pilsētā, Augšpils, Gauru, Kacēnu, Linavas, Purvmalas vai Upmalas pagastos laikā, kad tie atradās Latvijas teritorijā, pasēs dzimšanas vietas ailītē raksta - Latvija, norādīts grozījumu projekta anotācijā.

Šo atkāpi no tiesību normām nepieciešams iekļaut tiesiskajā regulējumā, lai personām, kuras dzimušas Abrenes apriņķa teritorijā, kad tā vēl bija Latvijas teritorija, saņemot pasi, rastos iespēja izvēlēties - dokumentā norādīt vēsturisko vai aktuālo dzimšanas valsti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!