Satversmes tiesa (ST) pieteikuma termiņa nokavējuma dēļ neierosinās lietu par īpašu uzdevumu ministra Jāņa Krūmiņa rīkojumu apturēt Rīgas domes pieņemtos alkohola tirdzniecības ierobežojumus.
Tiesa trešdien nolēma neierosināt lietu pēc Rīgas domes pieteikuma, kurā pašvaldība apstrīd noteikumu apturēšanu. Līdz ar to spēkā ir ministra rīkojums par domes noteikumu apturēšanu un pašvaldība nebūs tiesīga pieņemt saistošos noteikumus par tirdzniecības ierobežošanu un kārtību, skaidroja tiesā.

Tiesa atteicās ierosināt lietu, jo domes pieteikums iesniegts pēc likumā paredzētā termiņa - divu nedēļu beigām.

Dome lūdza tiesu atzīt par attaisnotu likuma noteikto divu nedēļu apstrīdēšanas termiņa nokavēšanu, jo dome nevarēja tik ātri sasaukt sēdi atvaļinājumu laika dēļ un ierosināt lietu par ministra rīkojuma atcelšanu.

Rīgas dome oktobra sākumā iesniedza ST prasību atcelt īpašu uzdevumu ministra valsts reformu lietās rīkojumu apturēt domes pieņemtos alkohola tirdzniecības ierobežojumus.

Dome 2.jūlijā apstiprināja noteikumus, kas aizliedz tirgot alkoholu valsts un pašvaldību administratīvajās ēkās, izglītības iestādēs un to tuvumā, datorsalonos un jauniešu pasākumos.

Krūmiņš jūlijā noteikumus apturēja. Ministra rīkojumā norādīts, ka likums par pašvaldībām nosaka domei tiesības izdot saistošos noteikumus, paredzot arī administratīvo atbildību tikai gadījumos, ja tas nav paredzēts likumos.

Savukārt alkohola mazumtirdzniecības laika un vietas ierobežojumus nosaka alkohola aprites likums. Krūmiņš uzskata, ka pašvaldībai nav pamata noteikt vēl kādus ierobežojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!