Izglītības satura un eksaminācijas centrs (ISEC) kopā ar tiesībsargājošām institūcijām apspriež iespējas, kā atklāt iespējamo centralizēto eksāmenu jautājumu vai atbilžu variantu pārdošanu uz ielām, kā tas notika vairākus gadus pēc kārtas.
ISEC vadītājs Māris Krastiņš BNS stāstīja, ka centram ir izstrādāts rīcības plāns gadījumam, ja tiešām pierādās, ka uz ielām skolēniem tirgo pareizos eksāmenu vairantus. Viens no iespējamajiem variantiem ir pārcelt eksāmenu uz citu laiku vai atcelt tā rezultātus.

Pirmie centralizētie eksāmeni sāksies 31.maijā - tie būs krievu valoda kā svešvaloda un mazākumtautību skolās - krievu valoda kā dzimtā valoda. Riska eksāmeni - fizika un matemātika - notiks attiecīgi 20. un 27.jūnijā.

ISEC izstrādājis eksāmenu piegādes taktiku - laikā, kad līdz eksāmenam būs mazāk par 24 stundām, jautājumus nogādās katrai skolai ar īpaša piegādātāja, izglītības pārvalžu vai ar ISEC darbinieku starpniecību. Centrs slēdzis līgumu ar piegādātāju, kura vārds netiek atklāts, - par visu šā mācību gada noslēguma pārbaudes darbu (kopumā 40) piegādi centrs maksā aptuveni 5000 latu, vēstīja Krastiņš.

Arī šogad izstrādāti noteikumi, kā notiek informācijas nogādāšana, saņemšana un ko darīt, ja tiek atklāti kādi bojājumi eksāmenu sūtījumā.

Atbildīgais par informācijas nogādi līdz skolu valdei vai pašai skolai ir ISEC vadītājs. Savukārt no skolu valdes līdz skolai - izglītības pārvaldes vadītājs.

Skolā eksāmena uzdevumu paka jāatver 30 minūtes pirms tā sākuma vairāku novērotāju klātbūtnē.

Sīkāka informācija par informācijas piegādi, atbildību un rīcību dažādos gadījumos atrodama Izglītības un zinātnes ministrijas Interneta mājas lapā.

Lai izteiktu priekšlikumus, konsultētos vai sniegtu informāciju par tirgū esošajiem eksāmenu jautājumiem, ISEC iesaka zvanīt pa tālruni 7227960 vai sūtīt ziņu uz e-pasta adresi eksameni@izm.lv.

Dažu dienu laikā uz tālruni piezvanījuši aptuveni seši cilvēki, taču pagaidām nav informācijas par eksāmenu uzdevumu pārdošanu uz ielām.

Šogad eksāmeni jākārto aptuveni 18 tūkstošiem vidusskolēnu, kuri kopumā veiks 45 tūkstošus pārbaudījumu.

Šobrīd izstrādātie eksāmenu varianti glabājas atsevišķā telpā, kurā iekļūt var ne vairāk par pieciem cilvēkiem, kuriem varēs noteikt atrašanās laiku minētajā telpā un arī paveikto tajā. Telpā var uzturēties tehniskie darbinieki, kuri kopē uzdevumus.

Arī šogad augstskolas pēc pašu izvēles varēs ņemt vai neņemt vērā vidusskolēnu centralizēto eksāmenu atzīmes - vai nu pieņemt automātiski tos, vai arī rīkot eksāmenus šiem reflektantiem.

Pērn centrs atcēla matemātikas eksāmenu, jo pirms tā varēja iegādāties eksāmena oriģinālus. Jautājuma noskaidrošanā tika iesaistīta policija, Rīgas dome un citas institūcijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!