Foto: stock.xchng

Aizvadītajā diennaktī, nejauši iedzerot šķidrumus ar kukaini iekšā, tika sadzelti divi cilvēki, informēja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) pārstāve Inga Vītola.

Vienā no gadījumiem Rīgas reģionā 70 gadus vecs vīrietis iedzēra limonādi ar biti tajā. Kukainis vīrietim iedzēla, kā rezultātā viņam sākās alerģiska reakcija. Mediķi vīrietim sniedza palīdzību un nogādāja cietušo slimnīcā.

Savukārt Vidzemes reģionā 36 gadus veca sieviete neievēroja glāzē iekritušu lapseni, kas sievietei iedzēla lūpā. Sievietei sākās alerģiska reakcija, un mediķi viņai sniedza palīdzību uz vietas.

Kopumā aizvadītajā diennaktī slimnīcās tika nogādāti četri kukaiņu sadzelti cilvēki.

Mediķi atgādina, ka, ja cilvēkam iedzelts mutes dobumā, viņam jādod sūkāt ledus gabaliņš vai dzert maziem malkiem aukstu ūdeni, vai pat ēst saldējumu. Sadzelto vietu var dzesēt ar vēsu kompresi arī no ārpuses, kas palīdzēs sašaurināt asinsvadus un mazināt tūsku.

Pēc mediķu paustā, kaut arī reti, tomēr atsevišķos gadījumos indīgo kukaiņu dzēlieni var izraisīt dzīvībai bīstamu alerģisku reakciju jeb anafilaktisko šoku un Kvinkes tūsku. Par smagu alerģisku reakciju var liecināt aizdusa, smakšana vai apgrūtināta elpošana, samaņas traucējumi, reiboņi vai stipras galvassāpes, pēkšņas sāpes krūtīs, sirdsdarbības paātrināšanās, slikta dūša, vemšana, sāpes vēderā, kā arī pietūkuma strauja veidošanās ne tikai dzēliena vietā, bet arī uz sejas, kakla, rokām, mutē, rīklē un elpošanas ceļos.

Ja pēc indīgo kukaiņu dzēliena veidojas izteikta alerģiska reakcija, kas apdraud cilvēka dzīvību, mediķi aicina iedzīvotājus nekavējoties izsaukt neatliekamo medicīnisko palīdzību, zvanot uz tālruni 113.

Kopumā aizvadītajā diennaktī NMPD saņēmis 1188 izsaukumus, no kuriem 206 bijuši saistīti ar traumām un negadījumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!