Foto: Latvijas armija
ASV valdības struktūras, departamenti un arī slepenie dienesti pārāk dāsni tērē nodokļu maksātāju naudu – tā uzskata Sanfrancisko bāzēta nevalstiskā organizācija "Sunlight foundation". Lai šķērdīgos ierēdņus un politiķus kauninātu, tā internetā izveidojusi apjomīgu datu bāzi ar ASV struktūru iepirkumiem. Tur atrodamas ziņas pat par 15 gadus veciem konkursiem. Tajā skaitā par precēm un pakalpojumiem, ko Amerikas valdības struktūras pirkušas citu valstu vajadzībām. Arī Latvijai.

TV3 raidījuma "Nekā personīga" aprēķini liecina, ka Latvija no Amerikas, galvenokārt armijas spēka stiprināšanai, saņēmusi 124 miljonus dolāru.

Pētot "Sunlight foundation" apjomīgajā datu bāzē publicētos iepirkumu dokumentus var secināt, ka ASV mūsu valstī atbalstāmie projekti visticamāk izvēlēti stratēģiski un ar tālredzīgu domu. Ja Latvijā vai tuvējās valstīs nākotnē rastos militārs konflikts vai sāktos nemieri, būtu atsevišķi atbalsta punkti, kas palīdzētu notiekošo kontrolēt.

Radaru sistēmas, kas pēta gaisā notiekošo, tuvu Rīgas ostai esoša jauna medicīniskās palīdzības stacija, reģionos uzlaboti ugunsdzēsēju depo, piejūras zonā izveidotas jūras spēku izsēšanās vietas. Lai novērstu teroristu vēlmi caur Latviju pārvadāt aizliegtas kravas, aprīkota arī muita. Pētīts stāvoklis stratēģiskiem infrastruktūras objektiem ostās un lidostā.

„Tas nav arī tik daudz detalizēti un publiski komentējams jautājums. Sadarbība notiek. Sadarbība notiek vairākās jomās, bet es domāju, ka par to, kurš ko konkrēti pērk un kādā veidā izņemot tad, ja tas nav saistīts ar atiecīgajiem likumiem, kas regulē stratēģisko preču apriti, tad arī ārlietu ministrijai neviens informāciju īpaši nesniedzm,” informāciju komentējis ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs.

Savukkārt ASV vēstniecība atsakās no jebkādiem komentāriem par dokumentiem, kas "Sunlight foundation" datu bāzē attiecas uz iepirkumiem Latvijai. Vēstniecība vien atklāj, ka savienoto valstu finansējuma apjoms Latvijai no 93.gada ir 124 miljoni 600 tūkstoši dolāru. Galvenokārt nauda dota armijas vajadzībām.

Kādi ieroči un tehnika iepirkta nestāsta ne vēstniecība, ne aizsardzības ministrija -  tam iztērēti 80,8 miljoni dolāru. Apmācībai un tehnikai Afganistānas misijas nodrošināšanai pēdējo trīs gadu laikā vien no ASV nākuši 18 miljoni dolāru. Vēl Latvijas karavīriem lietošanā nodotas 20 mīnu izturīgas armijas bruņmašīnas. Vēl trīs piešķirtas apmācībām te pat Latvijā. Mūsu virsnieku un citu armijnieku mācībām iztērēti gandrīz 20 miljoni dolāru.

Datubāzē atrodami visdažādākie iepirkumi, kas domāti Latvijas armijai. Lielvārdes lidlaukam ASV Industrijas un drošības birojs meklēja firmas, kas lidlaukā būvētu lidmašīnu apkopes angārus, munīciju telpas, smēreļļu krātuvi. Kontrakta apjoms 5-8 miljoni eiro. Pirms pāris gadiem Latvijai iepirktas 28-ņas nakts redzamības ierīces, pirms 8 gadiem ASV armija Latvijai piegādāja apjomīgu daudzumu dažādas IT detaļas, kabeļus un datorus.

Tāpat datu bāzēs atrodama informācija, ka ASV Valsts Departaments pirms gada meklējis arī apdrošinātājus, kas rūpētos par pašu darbiniekiem vēstniecībā Rīgā. No šī publicētā iepirkuma iespējams uzzināt faktu, ko ārvalstu pārstāvniecības parasti grib paturēt slepenībā - ASV vēstniecībā Rīgā ir vismaz 125 darbinieki. Plus apdrošināšana pienākas 170 viņu ģimenes locekļiem. Meklētā pakalpojumu pakete visplašākā – apmaksāta ārstnieciskā vingrošanā, briļu gatavošana, zobu tehniķi.

Plaši iepirkumi vairāku gadu garumā uzrādās arī mūsu kaimiņiem lietuviešiem. Viens no pēdējiem ir arī viens no interesantākajiem. ASV Līgumu birojs pirms dažiem mēnešiem meklēja radiostaciju Lietuvā, kas vidējo viļņu diapazonā vismaz tuvākos 5 gadus spētu nodrošināt Radio Brīvā Eiropa pārraides baltkrievu valodā. Paziņojumā norādīts, ka Lietuvā bāzētā stacija “Radio Baltijas Viļņi” vienīgā atbilst plānotajai misijai un apraidi nodrošina tiešā Baltkrievijas robežas tuvumā. Tāpēc tā varētu būt vislabākais kandidāts, lai censtos Rietumu ziņas pārdabūt aiz biedra Lukašenko dzelzs priekškara.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!