Foto: LETA

Tiesā nonākusī Bērnu slimnīcas kukuļošanas lieta atklāj, ka procentiem no Bērnu slimnīcas ilgi plānotā daudzfunkcionālā korpusa būvniecības bijis jānonāk Tautas partijas kasē. Šajā lietā vairākus būvniekus, būvuzraugus un slimnīcas amatpersonas (attēlā) – apsūdz par plānotu, organizētu shēmas īstenošanu, mākslīgi sadārdzinot būvniecības izmaksas, lai daļu valsts naudas, varētu sadalīt savā starpā Prokuratūra uzskata, ka arī par ziedotāju līdzekļiem uzceltajā vecāku mājā, izmantota tā pati shēma. Neviens no astoņiem apsūdzētajiem savu vainu gan neatzīst, svētdien, 20. janvārī vēsta raidījums "Nekā personīga".

Raidījuma rīcībā esošie Bērnu slimnīcas korupcijas krimināllietas materiāli liecina, ka daļa naudas, ko krāpšanas ceļā ieguva būvnieks, bija nododama Tautas partijai. Apsūdzētais Arnis Kramzaks, kurš vadīja šo iepirkumu apmaiņā par uzvaras nodrošināšanu uzstājis, lai būvnieks Aleksandrs Kreicers mākslīgi palielina tāmi par 33 tūkstošiem 927 latiem. No šīs summas trešo daļu 11 tūkstošus 800 latus Aivars Lisenko pieprasīja aizskaitīt Tautas partijai. Kāda starp Kramzaku un Lisenko slimnīcas telpās notikusi saruna liecina, ka Kramzaku plānotais noziegums sācis nomākt, jo celtniecībai trūkusi nauda, un viņu varētu pieķert.

Šī "Nekā personīga" rīcībā nonākusi lietā iesaistītu personu saruna atklāj Latvijas politisko aizkulišu neglīto virtuvi un rāda, ka Tautas partija nebūt nav vienīgais politiskais spēks, kas savu kasi iemanījās uzpildīt tieši ar šādas pašas shēmas palīdzību.

Lisenko sarunā min, ka visas varas partijas izmanto līdzīgu shēmu. Tikai treknajos gados summas bijušas nesalīdzināmi lielākas. Sarunā viņš atklāj arī savu personīgo pieredzi pašvaldības uzņēmumā "Pilsētbūvnieks" laikā, kad Rīgas domi vadījis Aivars Aksenoks no partijas "Jaunais laiks".

Pēc šīs sarunas Kramzaks piekritis daļu kukuļa naudas novirzīt Tautas partijai. Būvnieks 29.septembrī 11 tūkstošus 800 latus aizskaitījis firmas "W Construction" kontā. Šī nauda ļoti īsā laikā – divās dienās tikusi pārskaitīti vēl caur triju firmu "Loveks", "Neo Star" un "Teronex Development Inc" kontiem, un no pēdējā, to izņēmusi kāda fiziska persona. Daļa šo firmu, caur kurām naudu skaitīja, jau likvidētas.

Lai gan Tautas partija patlaban ir likvidēta, "Nekā personīga" uzrunātais politologs Jānis Ikstens ir pārliecināts, ka arī šodien aktīvajiem politiskajiem spēkiem ir vēlme šo koruptīvo sistēmu joprojām izmantot.

Pēc Jāņa Ikstena domām, korupcija valsts un pašvaldību konkursos nemazināsies, kamēr partijām būs nepieciešamības pēc lielas naudas.. Un partiju melnās kases neizzudīs, kamēr līderi paši par to nevienosies un neapzināsies, kāda nozīme ir partijas reputācijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!