Foto: LETA

Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns (AS) centies kavēt ZZS atbalstu Edgaram Rinkēvičam, stāstot ASV vēstniekam par Aivara Lemberga ietekmi Valsts prezidenta vēlēšanās, liecinot TV3 raidījuma "Nekā personīga" rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Otras lielākās Saeimas frakcijas ZZS atdotās balsis par Rinkēviču Valsts prezidenta amatā ir nozīmīgs pagrieziena punkts, kas ietekmēs koalīcijas nākotni. Jo tieši ZZS noteica, kurš un kā kļuva par nākamo Valsts pirmo personu. "Nekā personīga" neoficiāli zināms, ka par savu amatu saglabāšanu līdz 31. maijam aizkulisēs cīnījās arī Apvienotā saraksta viens no līderiem, Latvijas starptautiskajiem partneriem stāstot par ASV sankciju sarakstā esošā Lemberga ietekmi uz vēlēšanām.

Raidījums svētdienas vakarā ziņoja, ka Smiltēns centās izmantot savas politiskās sviras, stāstot, ka nākamo Valsts prezidentu plānojot ievēlēt ar ZZS atbalstu, kas ir saistīts ar ASV sankciju sarakstā esošo Lembergu. Un tas neesot pieļaujams.

Taujāts, vai ar ASV vēstnieku Kristoferu Robinsonu ir runāts arī par Valsts prezidenta vēlēšanām, Smiltēns apstiprinājis: "Protams, ka katru prezidentu interesē prezidenta vēlēšanas. Protams, visi vēstnieki interesējas, kāds varētu būt šis te prezidenta vēlēšanu iznākums. Un es teikšu vairāk. Vēstnieku galvenā interese ir nevis par prezidenta vēlēšanu iznākumu, bet par potenciālo valdības maiņu," sacījis Smiltēns.

Raidījums atgādina, veidojot šo valdību, tieši Lembergs bija iemesls, lai ZZS neņemtu koalīcijā. Spriedums tiesvedībā, kurā Ventspils eksmērs apsūdzēts korupcijā, otrajā instancē gaidāms rudenī, un garās tiesvedības dēļ maz ticams, ka Lembergu gaida ilgi gadi cietumā. Bet Lemberga ietekmi smagi skārušas ASV noteiktās sankcijas. Viņa izņemšana no tā dēvētā Magņicka saraksta varētu būt panākama vien sarežģītu un ilgu diplomātisko pūliņu rezultātā, kas nav ZZS spēkos.

Ja premjers Krišjānis Kariņš (JL) vēl pirms pusgada atteicās pat iet uz Saeimas priekšvēlēšanu debatēm, ja tajās piedalīties Lembergs, šobrīd šīs Jaunās Vienotības novilktās sarkanās līnijas nav vairs tik kritisks šķērslis sarunās par ZZS iespējamu nonākšanu valdībā, norādīja raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!