Foto: F64
Apvienības "Saskaņas centra" (SC) Saeimas deputāti norobežojas no parakstu vākšanas par krievu valodu, kurā piedalījās partijas līderis Nils Ušakovs, svētdien vēsta raidījums TV3 raidījums "Nekā Perosnīga".

Deputāti raidījumam teikuši, ka viņiem ar krievu valodas aktivitātēm nav nekāda sakara, arī referendumā par krievu valodu viņi nebalsošot un atbalstītājus balsot neaicināšot. Raidījums gan norāda, ka pārliecināt sabiedrību par šo vārdu patiesumu gan nebūs viegli, jo SC valdē nupat ir ievēlēts Valērijs Kravcovs. Raidījums atgādina, ka Kravcovs kopā ar radikāļiem Vladimiru Lindermanu un Jevgēņiju Osipovu rīkoja parakstu vākšanas kampaņu referendumam.

"Mēs mēģinājām distancēties no šīs parakstu vākšanas jau no paša sākuma," raidījumam sacījis Saeimas deputāts Andrejs Klementjevs no Saskaņas centra. Viņa partijas biedrs Igors Pimenovs uzskata, ka krievu valodas akcija atgrūda latviešu vēlētājus no partijas.

"Es domāju, ka zināmā mērā jā. Tieši tāpēc man liekas, tas ir politiķu pārbaudes brīdis katrai partijai, arī Saskaņas centram," sacījis Pimenovs. Viņš raidījumam Ušakova soli dēvējis par lielu kļūdu, ar to Ušakovs esot iznīcinājis SC deputātu centienus nokļūt valdībā.

"Viņš personificē partiju, viņš personificē apvienību un līdz ar to viņam nemēdz būt personīgā viedokļa tādās jomās, kas attiecas uz sabiedrības ikdienas dzīvi," raidījumam norādījis Pimenovs.

Savukārt SC Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Jānis Urbanovičs raidījumam norādījis, ka attieksme pret krievu valodu Ušakovam nākot no tīras sirds, viņš neuzskatot, ka Ušakova iesaistīšanās parakstu vākšanā bija kļūda. "Nē, es neuzskatu, jo viņam nebija variantu. Viņš arī ir Latvijas krievs un tas ir cieņas un pašcieņas demonstrējums. Es, latvietis, cīnījos un cīnīšos par latviešu valodu un es ar lielu sapratni izturos pret krieviem, Latvijas krieviem, kas cīnās par savu valodu," sacījis Urbanovičs.

Lai arī Ušakovu izprot, viņa pēdās Urbanovičs sekot negrasoties un referendumā par krievu valodu nepiedalīsies. To nedarīs arī lielākā daļa citu raidījumam aptaujāto SC deputātu – Jānis Tutins, Jānis Ādamsons un Boris Cilēvičs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!