Foto: F64
Tieslietu ministrijas (TM) neizdarība, pieļaujot, ka Zemesgrāmatu nodaļas tiesnesei pietiek ar papīra formā iesniegtiem dokumentiem, par kuru īstumu viņa nevar pārliecināties, novedusi pie tā, ka ar viltotiem dokumentiem iespējams izkrāpt īpašumu, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".

Raidījums atklāj kārtējo skarbo stāstu par īpašuma darījumiem, vēstot par 54 gadus veco Igoru, kurš vasarā tika atrasts miris savā dzīvoklī daudzdzīvokļu namā Mežciemā. Igora dzīvokli policija aizblombējusi un ierosinājusi kriminālprocesu par viņa nāves apstākļiem.

Draugi sākuši meklēt Igora māsas Krievijā, tomēr ilgā meklēšana nesekmējās. Policija arī nav laidusi dzīvoklī, kur glabājās radinieku kontakti, norādot, ka notiek izmeklēšana.

Rudenī no Krievijas ieradās Igora tuvākie radi un sāka kārtot mantojuma lietas. Viņi atklāja, ka Igors visu novēlējis nepazīstamam cilvēkam - atrasts šķietami 2013. gadā sastādīts Igora Prokopova testaments - tas ir uz vienas lapas un datorrakstā. Testamentā teikts, ka divu liecinieču klātbūtnē Igors savu dzīvokli un visu mantu novēl kādam Anatolijam Butorinam. Testamentu nolasījusi notāre Ināra Dobbermane un ar to brīdi testaments ieguvis likumīgo spēku.

Testamenta īstumu gan apšaubījusi Igora ģimenes draudzene Tatjana Brice, norādot, ka Igoram "tāda drauga nebija" un viņš testamentu nav rakstījis. Draugi uzskata, ka Igora tā saucamais testaments tapis jau pēc viņa nāves un to viltojuši cilvēki, kuriem bija pieeja Igora dokumentiem viņa dzīvoklī - pasei, dzīvokļa līgumam un citai vērtīgai informācijai, vēsta raidījums.

Igoram bija ciešas attiecības ar draugiem, taču tādu Butorinu, kam Igors visu dāsni novēl, viņš nekad un nevienam nebija pieminējis. Anatolijs Butorins padomju gados strādājis par milici. Viņš no dienesta atvaļināts par kukuļņemšanu. Pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados viņš iesaistījies Pārdaugavas organizētās noziedzības grupā. Butorins arī trīs reizes sodīts par reketu, ieroču tirdzniecību un krāpšanu.

Viena no lieciniecēm, kura it kā bijusi klāt testamenta sastādīšanā, ir starpniece nekustamo īpašumu darījumos, vēsta "Nekā personīga".

Igora dzīvoklim Druvienas ielā īsā laikā nomainījies jau trešais īpašnieks - tā parasti rīkojas, lai apgrūtinātu īpašuma atgūšanu, ja krāpšana atklājas, norāda raidījums, atzīmējot: svarīgākais ir, kā krāpnieki varēja darījumu reģistrēt Zemesgrāmatā.

Tieši šeit, "Nekā personīga" skatījumā, parādoties gadiem ilga TM neizdarība - tiesnesei pietiekot ar papīra formā iesniegtiem dokumentiem, un viņa nevar pārliecināties par to īstumu. Tā kā Igors savu privatizēto dzīvokli nebija reģistrējis Zemesgrāmatā, tad tiesnesei bija jāpārbauda, ka viņš to tiešām privatizējis. Tiesnese esot piemānīta ar viltus kopiju.

Rīgas pašvaldības dzīvojamo māju privatizācijas komisijas priekšsēdētāja vietnieks Normunds Beinarovičs raidījumam atzinis, ka komisija šādu kopiju neesot izsniegusi.

Savukārt Zemesgrāmatā atbildība iespējami viltotu dokumentu pieņemšanā noraidīta, jo notāri esot tie, kuriem pirms tam visa informācija esot jāpārbauda.

Rīgas pilsētas Vidzemes priekšpilsētas tiesas zemesgrāmatas nodaļas priekšniece Žanna Zujeva "Nekā personīga" norādījusi, ka "tagad ieskatoties nekustamā īpašuma lietā un iepazīstoties ar dokumentiem, varu apgalvot, ka absolūti nevarēja rasties tiesnesim nekādas šaubas. Šaubas par to, ka dokumenti ir viltoti vai rastos kaut kādas šaubas par to, ka jāpievērš pastiprināta uzmanība mantojuma apliecībai vai nostiprinājuma lūgumam pievienotajiem dokumentiem".

Savukārt notāre Ināra Dobbermane raidījumam uzsvērusi, ka notāram nav atļauts apstrīdēt privātos testamentus. "Tas jau bija no 1993.gada, kad mans kolēģis centās apstrīdēt vienu privātu testamentu. Es, piemēram, arī uzskatu, ka izmainot Civillikumu un pieļaujot privātos testamentus, radās daudzi viltoti testamenti. Tāda ir mana pārliecība".

Raidījums vēsta, ka Igora dzīvokļa atslēgas pēc viņa nāves glabājās pie Teikas iecirkņa policista Aleksandra Kuzmičenoka, kuru Igora draugi tur aizdomās par informācijas sniegšanu viltus mantiniekam, jo dienu pirms testamenta nolasīšanas policists Kuzmičenoks piezvanījis visiem Igora draugiem vaicājot, vai radi atradušies un kad ieradīsies, bet saņēmis atbildi, ka viņi vēl kārto vīzas.

"Nekā personīga" ziņo, ka Butorins zinājis - policija izbeigusi lietu par Igora nāves cēloņiem, turklāt dzīvokļa atslēgas viņam iedevis Kuzmičenoks.

Igora draugi turpina meklēt atbildes, kā tik viegli bija iespējams rīkoties ar miruša cilvēka īpašumu un neapstājas, lai gan policija vairākkārt atteikusi lietu pārskatīt. Šonedēļ pēc prokuratūras dotā uzdevuma, policijai no jauna būs jāizmeklē Igora nāves apstākļi un mīklainie notikumi pēc tam, rezumē raidījums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!