Veselības ministrija iecerējusi slēgt vienu no lielākajiem apdrošināšanas līgumiem valsts pārvaldē par summu 2,7 miljoni latu, taču, visticamāk, darījums nenotiks, svētdien vēsta TV3 raidījums "Nekā personīga".
Lielais iepirkums varētu nenotikt, jo iesniegta sūdzība Iepirkumu uzraudzības birojā par iespējamiem pārkāpumiem šī iepirkuma organizēšanā. Tāpat skeptiski par līguma slēgšanu izteicās arī Veselības ministrs Ivars Eglītis.

Vairāk nekā 3000 veselības ministrijas un tās 16 padotības iestāžu  darbiniekiem bija paredzētas apdrošināšanas polises uz trim gadiem. Tiesa, pakalpojumi atšķirīgi - trūcīgākajām iestādēm, kā medicīnas vēstures muzeja  darbiniekiem, par visu gandrīz jāmaksā pašiem, kamēr VOAVAs un  valsts zāļu aģentūras darbiniekus gatavojās ārstēt paaugstinātos servisa apstākļos ar masāžām un ūdens procedūrām par valsts naudu. 

Viena no Veselības ministrijas atbildīgām ierēdnēm norādīja, ka veselības apdrošināšana šajos grūtajos laikos  ir ierēdņiem neatsverams  bonuss, drošības sajūta.

Ārstu apmeklējumi ar limitu ne mazāku par 700 latiem, simtprocentīgi apmaksāts zobārsts un medikamenti, briļļu iegāde ar 50 % atlaidi un sports ne retāk kā astoņas reizes mēnesī - tādas ekstras bija iecerējusi Veselības ministrija un bagātākās tās padotības iestādes. Kā atklāj VM Iepirkumu komisijas priekšsēdētāja Ilze Kreigere, iepirkuma kopējā summa kopā ir 2 794 964 lati.

Lai komisijai palīdzētu orientēties iepirkuma specifikā, kā konsultants tika pieaicināts SIA „Apdrošināšanas un finansu brokeris". Firma esot izvēlēta par lētāko cenu,  par sniegtajām konsultācijām  saņemot nedaudz virs tūkstošs  latiem. Bet, kā vēsta "Nekā Personīga", vairākumu apdrošinātājus un brokerus savā starpā saista līgumi, kuros iestrādāta komisijas maksa par to, ka brokerim  izdevies piesaistīt jaunu klientu. Šā brīža tirgū komisija sasniedz pat 20 procentus.

Uzvarētājs Veselības ministrijas rīkotajā konkursā ir „RSK apdrošināšana". Ar šo kompāniju SIA „Apdrošināšanas un finansu brokerim" ir līgums. Tāpat kā ar pārējiem pretendentiem uz iespēju apdrošināt Veselības ministrijas pakļautībā strādājošos. Tādējādi brokeris reizē ir eksperts, reizē ieinteresētā persona, jo tika iekļauta komisijā kā vērtētāja. Tas varēja būt ieinteresēts tā apdrošinātāja izraudzīšanā, ar kuru to saista lielākā komisijas maksa.

„Divi aspekti tiks izvērtēti- pirmkārt finansiālās iespējas, kuras pēdējā mēneša laikā ir krasi izmainījušās,  būs galvenais stāsts. Otrkārt, ja būs aizdomas, ka procedūra nav gluži korekti , ja atklāsies, ka komisijas loceklei ir bijis interešu konflikts, tad kombinācijā ar pirmo aspektu būs viegli pieņemt lēmumu un pateikt "nē"," komentē veselības ministrs Eglītis.

Tāpat ievērojamas summas apdrošināšanai tērē arī citas valsts budžeta iestādes.

"Nekā personīga" norāda, ka tikko noslēdzies konkurss par Saeimas darbinieku, tostarp 100 deputātu, veselības apdrošināšanu. Par  summu  1,179 miljoni latu uzraudzīt tautas kalpu ārstēšanos un vingruma atjaunošanu uz četriem gadiem ieguva apdrošinātājs „Balta". Neoficiāla informācija liecina, ka komisija konkursā atteicās no 142 000 lētāka piedāvājuma, jo neesot bijis izdevīgs piedāvājums masāžas pakalpojumam. 

Neticami lielu iepirkumu šovasar veica arī kultūras ministrija ar tās pakļautības iestādēm.  Par 4,3 miljoniem latu jumta līgumu slēdza  ar „Gjensidige Baltic". Bet valsts kanceleja un ekonomikas ministrija savu darbinieku apdrošināšanu uzticēja veikt ERGO - attiecīgi par 117 528 latiem uz trīs gadiem un 77 541 latiem par 2008.gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!