Pēc miermīlīgās protesta akcijas otrdienas vakarā izraisītās nekārtības Vecrīgā bija stihiskas un spontānas, norādīja Drošības policijas priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa.

imageFoto galerija

Nekārtības ir izraisījuši jaunieši, kuri agrāk nav nonākuši policijas redzeslokā.

Līdz ar to var secināt, ka nekārtības Vecrīgā nav izraisījuši nekādi radikāli grupējumi, vismaz pagaidām šādas informācijas Drošības policijas rīcībā nav.

Nekārtības Vecrīgā sākušas īsi pirms pulksten 19, kad Doma laukumā noslēdzās sapulce ar aicinājumu prezidentam atlaist Saeimu. Tad pūlis devās pie Saeimas, kur apmētāja ēku ar olām, pudelēm un akmeņiem, izsitot vairākus logus, bet visvairāk cietusi bibliotēkas "Letonika" ēka. Izcēlies arī kautiņš ar policiju, protestētāji demolējuši ēku logus, policijas auto, dauzīja ari citas automašīnas. Rezultātā tika ievainoti vairāki cilvēki.

Pēc aptuveni stundu ilgas konfrontācijas pie Saeimas, protestētāji tika atspiesti un policija ar stekiem un piparu gāzi centās viņus izklīdināt, vēlāk tika atbrīvots arī Doma laukums, bet sadursmes jau ar mazākajām protestētāju grupām vēl turpinājās.

Kā novēroja portāls "Delfi" ap pulksten 22 pāris jauniešu grupas pulcējas Bastejkalnā un pie Brīvības pieminekļa, taču sadursmes ar policistiem un aizturēšanas vairs nenotika. Īsi pēc pulksten 22 vienīgā vieta, kur pūlis vēl konfrontēja ar policistiem bija pie Līvu laukuma - dažiem desmitiem policistu pretī stājās skaitliski lielāks vandāļu pulks.

Ap 22:30 pēdējie nemiernieki jau bija izklīdināti.

Kā informēja Rīgas ātrās medicīniskās palīdzības Operatīvās daļas vadītāja Vija Grigale, otrdienas vakarā medicīniskā palīdzība tika sniegta 32 sadursmēs cietušajiem cilvēkiem.

Savukārt Rīgas reģiona pārvaldes Preses un sabiedrisko attiecību sektora vadītāja Sigita Pildava informē, ka grautiņa laikā aizturēti vismaz 100 cilvēki.

Jāpiebilst, ka otrdienas 13. janvāra nekārtības un vandālisms Vecrīgā ir pirmais šāda veida notikums Neatkarīgās Latvijas vēsturē.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!