Militārā policija izbeigusi krimināllietu par Nacionālo bruņoto spēku (NBS) speciālo uzdevumu vienības (SUV) amatpersonu atbildību kareivja nāvē neformālo iesvētību laikā pērn, pastāstīja prokurors Māris Salmiņš.
Viņš skaidroja, ka lieta izbeigta, jo nav konstatēta tīša nolaidība amatpersonu darbībās, kura būtu tiešā cēloņsakarībā ar sekām - karavīra nāvi. Militārā policija noskaidrojusi, ka amatpersonas neesot zinājušas par notikušo. Atklāts, ka neformālās iesvētības, kuru laikā kareivis Valērijs Gromovs gāja bojā, notikušas, slēpjot no amatpersonām, norādīja prokurors.

Viņš arī pauda, ka nākamnedēļ prokuratūra saņems krimināllietas materiālus un izvērtēs militārās policijas lēmuma pamatotību. Jau vēstīts, ka krimināllietu par dienesta pienākumu nolaidīgu pildīšanu prokuratūra ierosināja pēc tam, kad neformālo iesvētību laikā pērn vasarā gāja bojā obligātā militārā dienesta kareivis Gromovs.

Krimināllieta tika ierosināta, pamatojoties uz NBS dienesta izmeklēšanas secinājumiem. No tiem prokuratūrai radies pamatots uzskats, ka SUV ilgstoši pastāvējušas "nesankcionētas tradīcijas", kas galu galā noveda pie kareivja nāves.

Gromovs gāja bojā neoficiālās iesvētībās vairāku sitienu dēļ. Par notikušo ierosināja krimināllietu, kurā apsūdzēti 15, bet par cietušiem atzīti gandrīz 30 SUV kareivji. Rīgas apgabaltiesa šo lietu izskatīs marta nogalē.

Pēc ārpusreglamenta attiecību atklāšanas SUV amatu zaudēja vienības komandieris, bet vēl četras amatpersonas sodīja. Savukārt politiķi lūdza Valsts prezidenti izvērtēt NBS komandiera Raimonda Graubes atbilstību ieņemamajam amatam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!