Turpmāko trīs gadu laikā nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) apmērs, ja nodokļa objekta lietošanas mērķis nav mainījies, nedrīkstēs pārsniegt iepriekšējā taksācijas periodā aprēķinātā nodokļa apmēru vairāk kā par 25%, paredz otrdien Ministru kabinetā (MK) apstiprinātie grozījumi noteikumos par NĪN piemērošanas kārtību.
Šos Finanšu ministrijas (FM) sagatavotos grozījumus Saeima pieņēma 2007. gada 8. novembrī un tie stāsies spēkā ar 2008. gada 1. janvāri.

Jau ziņots, ka ar 2008. gadu nodokļa likme būs 1% no nekustamā īpašuma kadastrālās vērtības un nodokļa apmērs 2008., 2009. un 2010. gadā pie nemainīga nodokļa objekta nedrīkstēs pārsniegt iepriekšējam taksācijas gadam aprēķināto par vairāk nekā 25%.

No 2011. gada nekustamā īpašuma nodokļa bāzes likme būs 0,4%, bet pašvaldības pēc saviem ieskatiem to varēs palielināt līdz pat 1%. Patlaban NĪN likme ir 1,5%.

Pēc FM prognozēm, likumprojektā paredzētajai nodokļa likmes samazināšanai un aktualizētās kadastrālās vērtības pakāpeniskai ieviešanai būs pozitīva ietekme uz uzņēmējdarbības vidi.

Grozījumi novērsīs iespēju būtiskam nekustamā īpašuma nodokļa sloga pieaugumam iedzīvotājiem. Ar likumprojektā noteikto nodokļa apmēra pieauguma ierobežojumu līdz 25% un nodokļa likmes samazinājumu līdz 1% tiks nodrošināta arī maznodrošināto Rīgas un Jūrmalas iedzīvotāju aizsardzība pret krasu nodokļa sloga palielinājumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!