Foto: PantherMedia/Scanpix

Cīņā ar nelegālā alkohola izplatību likumsargiem pērn palīdzīgu roku sniegusi tā dēvētā "točku karte", Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas deputātiem trešdien atzina Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieka vietnieks Arvils Feierābends.

Pozitīvus rezultātus nelegālā alkohola apkarošanā ir devusi tā dēvētā "točku karte", deputātiem uzsvēra Feierābends. Pērn, pateicoties tai, uzsākti kopumā 256 kriminālprocesi par alkohola glabāšanu, tirgošanu un ražošanu, kā virkne administratīvo lietu. Pozitīvi policijas pārstāvis vērtēja arī to, ka tagad ir iespējams sodīt dzīvokļa, kurā notiek nelikumīga tirdzniecība, īpašnieku.

Pērn tiesībsargājošās iestādes kopumā no nelikumīgās aprites izņēmušas aptuveni 114,6 tūkstošus litru dažādu grādīgo dzērienu. Vislielākais alkoholisko dzērienu daudzums izņemts tieši valsts iekšienē, proti, 80,12 lūstoši litru jeb 70% no kopējā izņemtā daudzuma.

Joprojām populārākais kontrabandistu vidū ir degvīns, jo tā aizvietošana ar viltojumiem un nerūpnieciskajiem aizstājējiem – spirtu, ūdens šķīdumiem, kandžu - līdz šim ir bijusi visintensīvākā.

Savukārt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas kriminālpārvaldes vadītājs Edijs Ceipe deputātiem atklāja, ka pieaugot nodokļu likmei alkoholam Krievijā, ir samazinājies tur mazumtirdzniecības tīklos legāli iegādātā un kontrabandas ceļā Latvijā ievestā alkohola daudzums.

Taču uz Eiropas Savienības ārējās robežas ir konstatēti mēģinājumi ievest pazīstamus alkoholiskos dzērienus ar viltotiem zīmoliem. Piemēram, Rīgas Brīvostā kādā konteinerā tika atrasti pazīstamu marku viltoti alkoholiskie dzērieni ar Kazahstānas akcīzes markām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!