Foto: LETA

Nelegālā pelņa no Baltkrievijas kontrabandas cigaretēm ir pat lielāka nekā no narkotikām, intervijā atzina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas pārvaldes direktors Raimonds Zukuls.

Viņš norādīja, ka, neskatoties uz Covid-19 pandēmiju, cigarešu kontrabanda nekur nav pazudusi, un lielākoties tā ir cigarešu kontrabanda no Baltkrievijas. Šogad muita piecos mēnešos ir izņēmusi gandrīz 18 miljonus kontrabandas cigarešu, no tiem 8,3 miljonus cigarešu tieši uz Latvijas-Baltkrievijas robežas.

"Cigarešu kontrabanda - tā ir starptautiska organizētā noziedzība, kurā iesaistījušies gan Baltkrievijas, gan Latvijas puses noziedznieki. Baltkrievijas cigaretes dominē, jo cena ir ļoti zema un peļņas apjoms liels. Liekas neticami, bet nelegālā pelņa no Baltkrievijas cigaretēm sanāk pat lielāka nekā no narkotikām," atzina Zukuls.

Muitas vadītājs norādīja, ka apmēram puse kontrabandas cigarešu ir no Baltkrievijas, turklāt Baltkrievijas kontrabandas cigaretes tiek konstatētas arī kravās, kas tiek aizturētas uz Latvijas un Krievijas robežas. "Acīmredzot, vispirms tās ievestas Krievijā, pēc tam jau tālāk mēģināts ievest Latvijā," viņš piebilda.

"Runājot par nelieliem apjomiem, nav dienas, kad neatklājam kontrabandas mēģinājumus - cigaretes ir saslēptas šoferu kabīnēs, mašīnu paneļos, sēdekļos, nišās. Arī vilcienos, kas ved no Baltkrievijas akmeņogles, šķeldu, dažādus kokmateriālus un citas kravas, ļoti bieži tiek slēptas cigaretes - gan preču kravās, gan vagonu konstrukcijās, tehnoloģiskajās nišās. Nereti personas mēģina piekļūt šīm slēptuvēm, pirms vilciens šķērso robežu un pirms tiek veikta muitas kontroles, vai arī kamēr vilciens ir ceļā uz galastaciju," stāstīja muitas vadītājs.

Zukuls atzina, ka kontrabandas cigarešu problēma lielā mērā ir saistīta arī ar sabiedrības toleranci, ne tikai ekonomiskajiem apstākļiem.

"Protams, cigarešu kontrabandas apmērus ietekmē arī sabiedrības tolerance, jo cigarešu kontrabandas gadījumi nodarījuma smaguma ziņā noteikti tiek vērtēti zemāk nekā narkotiku kontrabanda. Labā ziņa ir tā, ka sabiedrības attieksme pret kontrabandas cigaretēm, lai arī lēnām, tomēr mainās. Ja pirms astoņiem deviņiem gadiem kontrabandas cigarešu apmērs Latvijas tirgū pārsniedza 30%, šobrīd īpatsvars ir zem 20%. To ietekmē gan ekonomiskie apstākļi, gan arī vērtības katram cilvēkam," teica VID Muitas pārvaldes direktors.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!