Foto: PantherMedia/Scanpix
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) šonedēļ paziņoja, ka ir apturējis aptuveni 30 tonnu saldētu produktu, tostarp saldējuma, kā arī saldētu kulinārijas un mīklas izstrādājumu izplatīšanu. Par dažādiem sabiedriskās ēdināšanas vietās konstatētiem pārkāpumiem un citām nepilnībām pārtikas jomā tās uzraugi ziņojuši arī iepriekš, īpaši aktīvi iesaistoties tā dēvētā "zirga gaļas skandāla" risināšanā un kontrolējot aizdomīgās gaļas klātbūtni gaļas izstrādājumos.

Portāls "Delfi" pēc aģentūras LETA arhīva datiem piedāvā uzzināt, kādi ir daži būtiskākie PVD "ķērieni" pēdējos gados.

Foto: Shutterstock

Šā gada augusta beigās Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), sadarbojoties ar Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldi, kādā Rīgas mikrorajonā atklājis un apturējis nelegālas suši ražotnes "arenasushi.lv" darbību. Suši ražotne nebija reģistrēta PVD, un produktu gatavošana notika šiem mērķiem pielāgotās telpās.

Suši piegāde notika, veicot pasūtījumu vietnē "http://www.arenasushi.lv". Saskaņā ar mājaslapā publicēto informāciju uzņēmums "arenasushi.lv" atrodas Rīgā, Salnas ielā 2.

PVD aicināja iedzīvotājus, iegādājoties pārtikas produktus internetā, vispirms pārliecināties, vai pārtikas produktu ražotājs un izplatītājs, arī tad, ja tas ir interneta veikals, ir reģistrēts PVD un līdz ar to ir PVD uzraudzīts. Īpaši svarīgi tas ir gadījumos, ja interneta veikals piedāvā iegādāties augsta riska pārtikas produktus, kuru ražošanā jāievēro stingras higiēnas prasības. Arī suši ir uzskatāmi par augsta riska pārtiku, jo to gatavošanā tiek izmantoti arī jēli zvejas produkti.

Foto: Shutterstock

Šā gada jūnija sākumā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) aicināja patērētājus nelietot uzturā uzņēmuma SIA "Eko paipalas" ražotās un SIA "Balticovo" izplatītās paipalu olas, jo tajās atklātas aizliegtas antibiotikas - hloramfenikols. Paipalu olu ražotājs SIA "Eka paipalas" (iepriekš "Eko paipalas") šī iemesla dēļ saņēma no PVD rīkojumu izkaut fermā esošos putnus - ap 30 000 paipalu.

Uzņēmumiem tika uzdots atsaukt olas no tirdzniecības un veikt to iznīcināšanu. Hloramfenikols ir plaša spektra antibiotika, kuru Eiropas Savienībā ir aizliegts lietot produktīvajiem dzīvniekiem.

Savukārt uzņēmums paziņoja, ka pilnībā atbilst visiem ES sertifikātiem un putnu labturībai, līdz ar to ļoti grūti pieļaut iespēju, ka olās nokļuvušas antibiotikas. "Protams, var gadīties, ka zināms piemaisījums bijis putnu barībā, neizslēdzam, protams, arī konkurentu darbības," toreiz sacīja Murevičs.

"Veicot pārbaudes uzņēmumā, PVD ir konstatējis, ka aizliegtā viela olās ir nonākusi, jo paipalas tika barotas ar barību, kuras sastāvā ir hloramfenikols. PVD uzlicis par pienākumu nosūtīt uz kautuvi un nogalināt novietnē esošās vaislas paipalas un gaiļus. Lai patērētajiem vairs nerastos šaubas par produkta drošību un kvalitāti, izpildīsim šo lēmumu, kā arī nomainīsim paipalu barības piegādātāju," vēlāk norādīja pats Murevičs.

Viņš arī sacīja, ka aizliegtā viela olās nonākusi, putnus barojot ar Lietuvas uzņēmumā "Kauna grūdai" pirkto barību.

Tāpat Murevičs atzina, ka, neraugoties uz notikušo, uzņēmums pēc barības piegādātāja nomaiņas atsāks olu ražošanas procesu, vienlaikus uzturot spēkā lēmumu PVD spriedumu apstrīdēt.

Foto: Shutterstock

2014. gadā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD), pirms Lieldienām veicot pārbaudes pārtikas aprites uzņēmumos, konstatējis, ka kāda vairumtirdzniecības uzņēmuma noliktavā atrodas liels daudzums - vairāk nekā 40 000 - Polijas izcelsmes vistu olu, kurām ražotāja noteiktais derīguma termiņš bija jau beidzies. Turklāt olu iepakojumam bija veikts pārmarķējums, lai šādu pārtikai nederīgu produkciju izplatītu patērētājiem.

Veicot detalizētāku pārbaudi, atklājās, ka vistu olu marķējuma vizuālais izskats un teksta saturs atšķiras no ražotāja marķējuma, uz dažām olu iepakojuma kastēm bija pat divi marķējumi - ražotāja un pārmarķētais. Tāpat pārbaudes laikā PVD inspektori konstatēja pazīmes - bojātu olu kārbas virsmu, kas liecina, ka olas pārmarķētas ar mērķi pagarināt derīguma termiņu.

Tāpat uzņēmuma noliktavā atradās vairāk nekā 20 000 vistu olu, kuru iepakojumam bija redzamas iepriekšējā marķējuma noplēšanas pazīmes.

Olas tika izņemtas no apgrozības, uzņēmumam uzdots atsaukt izplatīšanā esošās olas un nodrošināt olu iznīcināšanu. Sākta administratīvā lietvedība.

Vēlāk atklājās, ka vecās olas no Polijas izplatījusi jau iepriekš par viltota siera izplatīšanu sodītā lietuviešu uzņēmējiem piederošā SIA "Walux". Šis uzņēmums jau 2013.gadā tika sodīts par viltota "Tilzītes" siera izplatīšanu veikalu tīklam "Palink". Uzņēmums bija izplatījis Polijā ražotu siera izstrādājumu "Tilzītes" siers, kurā uz iepakojuma nebija norādīti augu tauki.

"Walux" jau iepriekš par līdzīgām darbībām vairākkārt saņēmis PVD sodus, gada laikā kopumā nomaksājot 1800 latus jeb 2651 eiro.

Foto: Shutterstock

2013.gadā Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) apturēja vairāk nekā 600 kilogramu saulespuķu un zemesriekstu halvas izplatīšanu, jo tās pārpakotājs uzņēmums "Osama Distributors" viltoja jeb patvaļīgi pagarināja produkta derīguma termiņu.

Pārbaudē PVD konstatēja, ka uzņēmums, nenodrošinot produkta aizsardzību pret iespējamo piesārņojumu, pārfasē halvu, pagarinot tās derīguma termiņu par vairāk nekā divām nedēļām.

Turklāt uzņēmums vispār nedrīkstēja nodarboties ar pārtikas produktu pārpakošanu, jo PVD nebija šādu darbību reģistrējis nepiemēroto telpu dēļ.

Tā kā produkta pārpakošana notikusi nepiemērotos apstākļos un nav pārliecības par pārfasētā produkta drošumu, PVD ir apturēja 600 kilogramu halvas izplatīšanu un uzdeva uzņēmumam to iznīcināt.

Foto: PantherMedia/Scanpix

2013.gada aprīlī, pārbaudot Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) rīcībā esošo operatīvo informāciju par nelegālu augu izcelsmes produktu ražošanu un fasēšanu, PVD atklāja nereģistrētu SIA "Veselības fabrika" piederošu ražotni - fasēšanas cehu Rīgā, Čiekurkalnā.

Aizdomas, ka "Veselības fabrika", kam piederēja PVD reģistrēts sabiedriskās ēdināšanas un augu izcelsmes produktu fasēšanas uzņēmums Rīgas centrā, Skolas ielā, ir izveidojusi papildus nereģistrētu ražotni arī Čiekurkalnā, pārtikas jomas uzraugiem radās, salīdzinot fasēšanas telpas un restorāna kapacitāti ar uzņēmuma interneta mājaslapā piedāvāto un citiem mazumtirdzniecības uzņēmumiem piegādāto saražotās un safasētās produkcijas sortimentu, proti - produkcijas apjoms un klāsts ievērojami pārsniedza uzņēmuma jaudu.

Veicot vairākas pārbaudes ilgākā laika posmā, PVD inspektoriem izdevās uziet pēdas "Veselības fabrikas" otrai - nereģistrētajai - ražotnei Čiekurkalnā, kurā, veicot pārbaudi, PVD atklāja dažādu augu izcelsmes produktu - žāvētu eksotisku augļu, mušļu - fasēšanu un dzīvās maizes ražošanu nepiemērotos apstākļos.

PVD apturēja nereģistrētās ražotnes darbību un saražotās produkcijas - aptuveni 1000 kilogramu dažādu augu izcelsmes produktu - izplatīšanu. Tā tika uzdots atsaukt arī no tirdzniecības lielveikalos, jo, lai gan kaltētas ogas un augļi nav augsta riska pārtikas produkts, PVD bija konstatējis nepilnības produktu marķējumā, tostarp uzņēmums izmanto neatļautas veselīguma norādes un atsauci uz bioloģisko lauksaimniecību.

Uzņēmuma "Veselības fabrika" īpašnieks Mārtiņš Vētra notikušo komentēt nevēlējās.

Foto: AP/Scanpix

Veicot kontrolpirkumu un pārbaudi Jaunjelgavas novada Seces pagasta "Stūrānos", Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) sadarbībā ar Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darbiniekiem atklāja nelegālu kautuvi.

Pārbaudē PVD konstatēja, ka saimniecība "Stūrāni", kas agrāk nodarbojās ar dzīvnieku kaušanu, ir atsākusi darbību - kauj cūkas un realizē gaļu, kurai netiek veikta pirmskaušanas apskate un pēckaušanas veterinārā ekspertīze.

Tāda gaļa ir potenciāli bīstama cilvēku veselībai un saskaņā ar normatīvajiem aktiem nederīga pārtikai. Pārbaudes laikā tika izņemts 121 kilograms sadalītas cūkgaļas.

PVD atgādināja, ka mājas apstākļos kautu cūku gaļu drīkst lietot tikai pašpatēriņam un arī tad to ieteicams laboratoriski pārbaudīt uz trihinellu klātbūtni.

Tirgot drīkst tikai atzītā kautuvē kautu dzīvnieku gaļu, kam valsts pilnvarots veterinārārsts ir veicis pirmskaušanas apskati un pēckaušanas veterināro ekspertīzi.

Foto: Shutterstock

Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) 2013.gada martā divas reizes konstatējis siera izstrādājumu uzdošanu par sieru.

Pirmo reizi tas apturēja "Holandes" siera un siera "Gouda" izplatīšanu, jo pārbaudēs SIA "Walux" inspektori atklāja, ka vairumtirgotājs maldinājis tirgotājus un patērētājus siera vietā izplatot siera izstrādājumu, kurā piena tauki aizstāti ar nepiena taukiem. PVD vairumtirdzniecības noliktavā apturēja 10 tonnu siera izstrādājuma izplatīšanu, kā arī uzdeva uzņēmumam atsaukt tos no tirdzniecības un pārmarķēt.

Otrreiz pārkāpumi tika atklāti SIA "Dekšņi" vairumtirdzniecības bāzē, kur bija notikusi Polijas un Lietuvas izcelsmes siera izstrādājumu pārmarķēšana par "Holandes" un "Eden" sieriem.

Veicot pārbaudi "Dekšņi" piederošā vairumtirdzniecības bāzes pārtikas veikalā Tukumā, Meža ielā 38b, PVD atklāja, ka tajā notiek Polijas un Lietuvas izcelsmes siera izstrādājumu pārmarķēšana, pēc kuras siera izstrādājumi pārtop par sieriem - "Holandes" un "Eden".

PVD ir apturēja 160 kilogramu siera izstrādājumu tirdzniecību un uzdeva "Dekšņiem" no visiem uzņēmumam piederošajiem veikaliem atsaukt siera izstrādājumus no tirdzniecības un pārmarķēt atbilstoši ražotāja norādītajai informācijai oriģinālajā produkta marķējumā.

Uzņēmumam piederēja pieci pārtikas veikali Tukumā, kā arī pa vienam veikalam Tukuma novadā un Rīgā.

Savukārt "Walux" jau iepriekš par līdzīgām darbībām vairākkārt bija saņēmis PVD sodus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!