Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Rīgas muitas reģionālā iestāde šonedēļ izsludinājusi konkursu vairāk nekā desmit vakantajām amata vietām, piecām vakancēm konkurss izsludināts atkārtoti, jo mazā atalgojuma dēļ muitai bijis grūti atrast darbiniekus ar atbilstošu augstāko izglītību.
Kā aģentūru LETA informēja VID Galvenās muitas pārvaldes (GMP) sabiedrisko attiecību speciāliste Marika Salmiņa, sarežģīti līdz šim bijis atrast darbiniekus Pēcmuitošanas pārbaužu daļai un daļai šajā struktūrā vakanto amata vietu konkursus izsludināts atkārtoti.

Pēc Salmiņas teiktā, nelielais atalgojums ir bijis iemesls, kāpēc vairāki ierēdņi, kas strādājuši ne tikai šajā Pēcmuitošanas pārbaužu daļā, bet arī citās struktūrvienībās, izlēmuši mainīt darbavietu.

Līdz šim gan vidējais atalgojums muitā nav konkretizēts, taču iepriekš muitas dienesta amatpersonas informēja, ka vidējā alga šajā dienestā nedaudz pārsniedz 150 latus pēc nodokļu nomaksas. Šī informācija nav noliegta.

Turklāt pēc personāla noslodzes izvērtēšanas Rīgas muitas reģionālajā iestādē uzsākta reorganizācija, lai optimizētu personālu un efektīvāk pildītu muitas funkcijas. Īstenojot pārveidi, iekļaujoties muitai atvēlētajā finansējumā, Tarifu daļai piešķirtas sešas papildu štata vietas, kurām tagad tiek izsludināts konkurss, informēja muitas pārstāve.

Rīgas muitas reģionālā iestāde laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" publicējusi paziņojumus, norādot, ka tiek meklēti ierēdņi darbam šīs iestādes Tarifu daļā preču kvalifikācijas un Muitas vērtības sektorā, kā arī Pēcmuitošanas pārbaužu daļas Uzņēmumu pēcmuitošanas pārbaužu un Darījumu pēcmuitošanas pārbaužu sektorā.

Tarifu daļa konkursā meklē darbiniekus, kuriem būs jāizskaidro un jāpiemēro fiziskām un juridiskām personām ar preču muitas vērtību un tarifu piemērošanu saistītie normatīvie akti, jāizskata iesniegumi par muitas vērtību un tarifiem, jāveic preču klasifikācija, jāsniedz un jāapstiprina atzinumi par preces atbilstību Latvijas kombinētās nomenklatūras kodiem, jāpārbauda vienotie administratīvie dokumenti par preču izlaišanu brīvam apgrozījumam Latvijā, jāizvērtē piemērotās drošības naudas depozīta pareizība, kā arī jāveic vairāki citi specifiski pienākumi atbilstoši amata aprakstam.

VID noteicis, ka pretendentiem jāatbilst VID likuma prasībām, tiem jābūt akadēmiskajai vai otrā līmeņa profesionālajai augstākajai izglītībai ekonomikā vai muitas vadīšanā un nodokļos vai finansēs, vai citai izglītībai sociālajās zinātnēs. Var pieteikties arī kandidāti, kas ieguvuši otrā līmeņa profesionālo augstāko izglītību pārtikas tehnoloģijā vai materiālzinātnēs, vai ķīmijā, vai citās inženierzinātnēs ar zināšanām un pieredzi muitas jomā.

Nepieciešamas iemaņas darbā ar datoru, kā arī angļu, vācu vai franču valodas zināšanas rakstītprasmes līmenī.

Savukārt Pēcmuitošanas pārbaužu daļa kandidātiem izvirzījusi vairākas citas prasības, norādot, ka meklē muitas ekspertus, kuriem būs jāveic fizisku un juridisku personu importa un eksporta operāciju vienreizējo darījumu pēcmuitošanas pārbaudes, neplānotas pārbaudes, fizisku un juridisku personu importa un eksporta operāciju kontrole, pēc kuras jānoformē pārbaudes lēmums, kā arī jānosaka budžetā papildus maksājamās summas, ja konstatēti pārkāpumi un jāveic vēl vairāki citi pienākumi.

Pēcmuitošanas pārbaužu daļa noteikusi, ka pretendentiem nepieciešamas angļu, krievu, vācu valodas zināšanas, prasme analizēt dažādu informāciju, pieredze atbilstošajā darbā, kā arī iemaņas darbā ar datoru un muitas jomā pieņemto normatīvo aktu pārzināšana.

Pretendenti šiem amatiem pieteikumus var iesniegt Rīgas muitas reģionālās iestādes Personāla daļā Rīgā, Citadeles ielā 1, kur arī var saņemt konkursa pretendenta aptaujas lapu. Pieteikumi iesniedzami desmit darbdienu laikā no sludinājuma publicēšanas brīža.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!