Foto: AP/Scanpix/LETA
Latvijas robežsargi nelikumīgi Latvijas-Baltkrievijas robežu šķērsojušo imigrantu mobilajos telefonos konstatējuši bērnu pornogrāfiju.

Intervijā Aizsardzības ministrijas izveidotajam portālam "sargs.lv" Valsts robežsardzes priekšnieka vietnieks Juris Martukāns stāstījis, ka robežsargi vienmēr patur prātā, ka nelikumīgo robežšķērsotāju kontingents ir dažāds, tās var būt arī personas ar apšaubāmu izcelsmi un nodarbošanos, nav garantijas, ka starp viņiem nav, piemēram, teroristu vai kaujinieku.

Tāpat apšaubāma esot arī viņu morālā stāja - Latvijas robežsargi dažu pieaugušo imigrantu mobilo telefonu ierakstos konstatējuši neķītru uzvedību pret bērniem, par ko ir paredzēta kriminālatbildība.

Valsts robežsardzes preses pārstāve Kristīne Pētersone aģentūrai LETA apliecināja, ka šādi gadījumi ir konstatēti starp tiem ārzemniekiem, kuri pēdējo mēnešu laikā aizturēti par nelikumīgu valsts robežas šķērsošanu. Patlaban tiek veiktas procesuālas darbības minēto noziedzīgo nodarījumu pierādīšanai.

Jau ziņots, ka kopumā šogad aizturēti 384 valsts robežu nelikumīgi šķērsojuši trešo valstu pilsoņi. Valdība, ņemot vērā konstatēto Latvijas-Baltkrievijas robežas nelikumīgās šķērsošanas gadījumu skaitu un tā straujo pieaugumu, iepriekš nolēma izsludināt ārkārtējo situāciju no 11.augusta līdz 10.novembrim Ludzas, Krāslavas, Augšdaugavas novados, kā arī Daugavpilī.

Amatpersonas norādījušas, ka Baltkrievijā pie varas esošā Aleksandra Lukašenko režīma centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā iespiest trešo valstu iedzīvotājus vērtējami kā hibrīdkara jeb hibrīdapdraudējuma izpausmes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!