Foto: DELFI
Nelikumīgi tiek patērēts aptuveni 1% elektroenerģijas, un kopumā pērn reģistrēti 1500 elektrības zādzības gadījumi, liecina AS "Latvenergo" apkopotā informācija.

"Latvenergo" meitasuzņēmuma "Sadales tīkls" speciālisti novērojuši, ka laikā no 2000.gada līdz 2008.gadam elektrības zādzību skaits ik gadu samazinājās, taču, ekonomikas lejupslīdei pieņemoties spēkā, šādu gadījumu 2008.gadā kļuva nedaudz vairāk. Līdzīga tendence saglabājās arī 2009. un 2010.gadā.

Viens no rādītājiem, kas liecina par elektroenerģijas zādzību apjomiem, ir enerģijas zudumi, skaidro energokompānija. Tehniskie zudumi atkarīgi no fizikāliem lielumiem, proti, sadales un pārvades procesā daļa elektrības zūd elektropārvades līnijās, transformatoros, kontaktu savienojumu vietās. Savukārt komerczudumi ir atkarīgi no klientu rīcības un uzskaites iekārtu darbības un rodas skaitītāju kļūdainas darbības rezultātā vai nelikumīgi izmantojot elektrību.

2010.gadā no sadales tīklā saņemtās elektroenerģijas zudumos aizgāja 6,4%, kas ir divreiz mazāk nekā 2000.gadā, kad to apjoms sasniedza 12,2%. Lielākā daļa elektroenerģijas iet zudumā tehnisku iemeslu dēļ, informē "Latvenergo".

Pēc kompānijas sniegtās informācijas, metodoloģija un tehnoloģijas, kā tiek konstatēti nesankcionēti pieslēgumi, ir dažādas - no apgaitās pamanītiem pieslēgumiem līdz augstu tehnoloģiju risinājumiem, kas par nelegālo pieslēgumu brīdina attālināti. "Sadales tīkls" nemitīgi strādājot pie jaunu tehnisko risinājumu ieviešanas un esošo pilnveidošanas, lai novērstu un savlaicīgi pamanītu zagšanas gadījumus. Piemēram, pirms vairākiem gadiem uzņēmums sāka elektroenerģijas uzskaites modernizāciju. Jaunie skaitītāji skaita precīzi un apgaitā var ātri pamanīt nelikumības, tie arī vairs neatrodas dzīvokļos un speciālisti var vieglāk tiem piekļūt.

"Latvenergo" uzsver, ka elektroenerģijas zādzība ir gan krimināli, gan administratīvi sodāma, tādēļ, atklājot nelikumīgas darbības, tiek pieaicināti Valsts policijas darbinieki.

Elektrības zaglim jāmaksā par tik lielu enerģijas daudzumu, cik maksimāli būtu iespējams to notērēt, ņemot vērā pieslēguma caurlaides spēju. Zaglim izsniegtais aprēķins par nelikumībām var svārstīties robežās no 50 līdz pat vairākiem tūkstošiem latu. Šādi elektroenerģijas lietotāji var tikt sodīti arī ar brīvības atņemšanu, jo, veicot nelikumīgās darbības, tiek apdraudēta ne tikai sava, bet līdzcilvēku drošība un veselība.

Jau ziņots, ka "Latvenergo" meitasuzņēmums "Sadales tīkls" plāno šogad pilnībā pabeigt skaitītāju parka modernizāciju, nomainot 38 400 vecos, vēl padomju laikā ražotos skaitītājus pret jauniem. Masveida elektroenerģijas skaitītāju nomaiņa paredz lietotāju objektos vecos vienfāzes indukcijas skaitītājus nomainīt ar jauniem elektroenerģijas skaitītājiem. "Sadales tīkls" norāda, ka jaunie aparāti skaita precīzāk.

Savukārt 2015.gadā varētu sākt masveida nomaiņu uz tā sauktajiem viedajiem skaitītājiem.

Kā ziņots, pērn, pēc provizoriskajiem datiem, "Latvenergo" strādāja ar 40 miljonu latu peļņu, un arī šogad kompānija plāno 40 miljonu latu peļņu. Pērn uzņēmuma provizoriskais apgrozījums pārsniedza 500 miljonus latu, savukārt šogad plānotais apgrozījums ir 600 miljoni latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!