Foto: F64
Administratīvā apgabaltiesa šodien noraidīja bijušā Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora Dzintara Jakāna sūdzību par lēmumu izbeigt tiesvedību viņa sūdzībā par pērn veiktās rotācijas tiesiskumu, informēja tiesas priekšsēdētājas palīdze Līga Trubiņa.

Apgabaltiesa atstāja spēkā Administratīvās rajona tiesas 2010.gada 26.novembra lēmumu, ar kuru izbeigta tiesvedība Jakāna sūdzības lietā.

Šodien pieņemto lēmumu 10 dienu laikā iespējams pārsūdzēt Augstākās tiesas Senātā.

Administratīvā rajona tiesa tiesvedību Jakāna sūdzības lietā izbeidza, konstatējot, ka pārsūdzētais lēmums nav vērtējams administratīvajā procesā noteiktajā kārtībā, jo ir iestādes iekšējais lēmums.

Tāpat tiesa atzina, ka Finanšu ministrija (FM) un Ministru kabinets (MK), lemjot par Jakāna rotāciju, izpildīja savu pienākumu un uzklausīja Jakāna viedokli, līdz ar to šo iestāžu darbībā nav konstatējamas būtiskas viņa cilvēktiesību aizskāruma pazīmes.

Iepriekš Jakāna sūdzības izskatīšanā par viņa rotācijas likumību kā atbildētājs kopā ar FM pieaicināts arī MK, jo lietas izskatīšanas gaitā atzīts par nepieciešamu pārbaudīt valdības 2010.gada februāra lēmuma tiesiskumu par VID ģenerāldirektora rotāciju.

Ministru kabinets pērn 2.februārī nolēma Jakānu pārcelt darbā FM Muitas un nodokļu departamenta vadītāja amatā.

Toreizējais finanšu ministrs Einars Repše (JL) rosināja Jakānu pārcelt darbam FM Muitas un nodokļu departamenta vadītāja amatā uz nenoteiktu laiku. Pērn 2.martā darba attiecības ar Jakānu tika pārtrauktas, un patlaban viņš vairs nestrādā FM.

Savukārt 2010.gada 12.janvārī Repše, izvērtējot disciplinārlietas izmeklēšanas komisijas atzinumu, nolēma rosināt atbrīvot VID ģenerāldirektoru Jakānu no ieņemamā amata.

Šādu ministra soli neatbalstīja vadības koalīcija, un Repše piekrita virzīt jautājumu par Jakāna rotāciju darbam jaunizveidojamā FM departamentā.

2009.gada 22.oktobrī ar Repšes lēmumu Jakāns tika atstādināts no VID ģenerāldirektora pienākumu pildīšanas. Šāds lēmums pieņemts, jo Jakāns uzdotajā laikā "apzināti nav izpildījis Repšes rīkojumus".

Jakāns VID vadījis kopš 2004.gada jūlija, iepriekš viņš dienestā strādājis arī citos amatos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!