Foto: LETA

"Aicinu sabiedrību neslēpt to, ka būts ārzemēs vai ka jums ir bijis kontakts ar cilvēkiem, kas atgriezušies no ārvalstīm. Mēs katru dienu piedzīvojam situācijas, ka pacients ārkārtas tālruņa 113 dispečeram šo informāciju noklusē, kā arī turpina šo faktu noliegt arī brigādei izsaukuma laikā," ar tādu lūgumu piektdien preses konferencē sacīja un vakarpusē arī sociālajos tīklos dalījusies Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) vadītāja Liene Cipule.

"Tikai tad, kad cilvēks uzņemšanas nodaļā ir pavadījis zināmu laiku, ārsti uzzina, ka pacientam ir bijis vai nu kontakts ar slimnieku, vai ceļojums. Šāda rīcība apdraud ne tikai mūsu, bet visas Latvijas mediķu darbu un var novest pie situācijas, ka iedzīvotājiem varētu būt ierobežotas iespējas saņemt palīdzību, jo mediķi sāks slimot", prese konferencē, runājot par Covid-19 aktualitātēm, sacīja Cipule.

Saskaroties ar vairākiem gadījumiem, kad pacienti slēpj informāciju par to, vai ir nesen bijuši ārzemēs, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca (PSKUS) un NMPD mudina iedzīvotājus būt atklātiem pret veselības aprūpes darbiniekiem, piektdienas preses konferencē žurnālistiem vēstīja abu institūciju vadītāji, vēsta aģentūra LETA.

NMPD direktore Liene Cipule norādīja, ka, ņemot vērā, ka dienests pašreiz strādā arvien lielākā spriedzes režīmā, tostarp arī attiecībā uz hospitalizācijas algoritmiem, ir būtiski pasargāt medicīnisko personālu no inficēšanās ar koronavīrusa izraisīto slimību Covid-19.

Arī NMPD piedzīvo situācijas, kad uzdodot jautājumu, pacients noliedz, ka ir nesen atgriezies no ceļojuma. Cipule klāstīja, ka ir gadījumi, kad pacients turpina neizpaust šo informāciju arī NMPD brigādei, un atzīstas tikai pēc nokļūšanas ārstniecības iestādes uzņemšanas nodaļā.

Tāpēc NMPD direktore uzsvēra, ka šādas situācijas var potenciāli novest pie tā, ka sabiedrībai būs ierobežotas iespējas saņemt veselības aprūpes pakalpojumus, jo saslims veselības aprūpes darbinieki.

"Tāpat mēs redzam, ka cilvēki uz ielām neievēro noteiktos drošības pasākumus un nesniedz nepieciešamo informāciju epidemiologiem," sacīja Cipule.


Savukārt Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs Rinalds Muciņš klāstīja, ka tiek strādāts augstākās gatavības režīmā, tostarp ir pārtraukti ambulatorie pakalpojumi un apturēta konkrētu plānveida manipulāciju veikšana.

"Pirms uzņemam pacientus, mēs pārliecināmies vai viņš nav riska grupā un potenciālo saskarsmi ar kādu Covid-19 slimnieku, kā arī ceļojuma vēsturi," norādīja Muciņš.

Viņš klāstīja, ka bieži netiek sniegta šāda informācija un pacienti mēģina apslēpt konkrētus faktus, kas rezultātā apdraud personālu un citus pacientus. "Mēs protams, pret jebkuru pacientu attiecamies kā pret potenciālu Covid-19 inficēto," sacīja slimnīcas vadītājs, piebilstot, ka tomēr ir zināmi līmeņi aizsardzībai, proti, tiek vērtēts samērīgums.

"Lūdzu atklājiet mūsu personālam to vēsturi un apstākļus kā iegūta slimība - vai jūs, vai kāds jūsu radinieks ir ceļojis - tas pasargās jūs, slimnīcas darbiniekus un pacientus, kā arī ļaus mums saglabāt gatavību," pauda Muciņš.

"Jebkurā gadījumā palīdzība jums tiks sniegta attiecīgajā līmenī, pat ja būs aizdomas par Covid-19," uzsvēra Stradiņa slimnīcas vadītājs.

Jau ziņots, ka no 13. marta līdz 14. aprīlim Latvijā saistībā ar Covid-19 vīrusu izsludināta ārkārtējā situācija, šajā laikā nosakot virkni ierobežojošu pasākumu ar mērķi ierobežot vīrusa izplatību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!