Foto: LETA

Tiesībsargs Juris Jansons šobrīd gatavo pieteikumu Satversmes tiesai (ST), jo valdības sniegtā atbilde par garantētā minimālo ienākumu (GMI) līmeņa celšanu viņu nav apmierinājusi un viņš tajā saklausījis tikai solījumus, kādi bijuši jau iepriekš.

Jau vēstīts, ka Tiesībsargs līdzšinējo GMI līmeni vēlētos tuvināt nabadzības riska slieksnim jeb 360 eiro uz cilvēku. Tiesībsarga ieskatā, esošā GMI līmeņa apmērs – 53 eiro mēnesī vienai personai – neatbilst nedz Satversmes ievadā, nedz 1. un 109. pantā noteiktajam, jo tas nav balstīts nekādos ekonomiskos aprēķinos un nenodrošina cilvēka cienīgu izdzīvošanu.

12. aprīlī Tiesībsargs valdībai nosūtīja tā saukto pirmstiesas brīdinājumu līdz 12.jūnijam novērst konstatētos trūkumus un noteikt garantētā iztikas minimuma (GMI) līmeni atbilstoši Satversmei. Drīz pēc Tiesībsarga "ultimāta" Labklājības ministre Ramona Petraviča (KPV LV) piedāvāja GMI līmeni celt līdz 94 eiro mēnesī, tas Jansonam likās būtisks, taču nepietiekams palielinājums cilvēka pamatvajadzību nodrošināšanai. Divu mēnešu laikā tiesībsarga norādītie trūkumi novērsti netika, bet MK Tiesībsargam sagatavoja atbildi par GMI un trūcīgas personas ienākumu līmeņa apmēru.

Neatšķiras no citos gados solītā

"Atbildot par GMI līmeni, mūsu ieskatā (Ministru kabineta nosūtītajā - red.) vēstulē ietvertais ir tikai solījumi, kas būtiski neatšķiras no citiem iepriekšējo gadu solījumiem. Līdz ar to Tiesībsargs šobrīd gatavo pieteikumu Satversmes tiesai par GMI līmeņa apmēru," portālam "Delfi" skaidroja Tiesībsarga biroja sabiedrisko attiecību pārstāve Ruta Siliņa.

Visticamāk, ar iesniegumu Tiesībsargs ST vērsīsies vasaras beigās vai rudens sākumā. "Par GMI būs savs pieteikums ST un atsevišķs iesniegums vēlāk būs arī par trūcīgas personas ienākumu līmeņa apmēru, par ko Ministru kabinets arī atbildēja tajā pašā vēstulē," skaidro Siliņa.

Jānorāda, ka GMI pabalsta apmēru aprēķina kā starpību starp Ministru kabineta vai pašvaldības noteikto garantēto minimālo ienākumu līmeni katram ģimenes loceklim un trūcīgas ģimenes (personas) kopējiem ienākumiem, paredz Ministru Kabineta noteikumi. Piemēram, ja iedzīvotājam nav nekādu ienākumu, viņš saņem GMI līmeņa pabalstu pilnā apmērā – 53 eiro, ja pašvaldība nav noteikusi augstāku, taču, ja zem 53 eiro, tad piemaksā starpību.

No 2020. gada - par 11 eiro vairāk

Kā tiek norādīts MK vēstulē, Labklājības ministrijas (LM) un Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) ikgadējo sarunu laikā ir panākta vienošanās no 2020. gada 1. janvāra paaugstināt GMI līmeni – līdzšinējo 53 eiro vietā tagad varēs saņemt 64 eiro. Sarunā piedalījies arī Tiesībsargs.

Tāpat tikšanās laikā tika panākta konceptuāla vienošanās par plānotajiem pasākumiem un to secīgu ieviešanu laika posmā 2021.-2022. gadam, kā to paredz LM izstrādāts plāna projekts, kas nu ir iesniegts Valsts sekretāru sanāksmē.

Tas paredz palielināt GMI līmeni un noteikt to 99 eiro mēnesī pirmajai personai, pārējām personām mājsaimniecībā piešķirot 69 eiro mēnesī. Tāpat projektā tiek plānots palielināt to iedzīvotāju loku, kas būtu tiesīgi pretendēt uz atbalstu trūcīgām personām, palielinot trūcīgās personas statusam atbilstošo ienākumu līmeni uz 198 eiro mēnesī pirmajai personai (tagad 128,06 eiro), pārējām personām piešķirot 139 eiro mēnesī.

Ministrijā plāno, ka GMI līmeņa paaugstināšanai un trūcīgās personas statusa piešķiršanai pašvaldībām 2021.- 2022. gadā ik gadu papildu būs nepieciešami 8,7 miljoni eiro.

Tiesa, GMI līmeņa un trūcīgas personas ienākumu līmeņa apmērs nav vienīgie jautājumi, par kuriem Tiesībsargs vērsies valdībā – nosūtīta arī vēstule par sociālā nodrošinājuma valsts pabalsta apmēru, uz kuru MK atbildi vēl gaida. Savukārt tagad Tiesībsarga birojs gatavo vēstuli valdībai par minimālās vecuma pensijas apmēru, ko Tiesībsargs uzskata par pārāk zemu, līdzīgi kā citus rādītājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!