Neskatoties uz to, ka Rīgas dome organizēja konkursu par socioloģiskās aptaujas rīkošanu par Okupācijas muzeja likteni, šāda aptauja nenotiks, jo dome tai nevēlas piešķirt nepieciešamo finansējumu.
Rīkojums par finansējuma piešķiršanu otrdien nav parakstīts, jo domes budžetā tam nav paredzēti līdzekļi un šādas aptaujas rīkošanai nav pamata.

Jau ziņots, ka dome maijā organizēja konkursu par to, kāda firma veiks socioloģisko aptauju par Okupācijas muzeja turpmāko likteni. Konkursā uzvarēja firma "Data Serviss", kas apņēmās aptaujāt 8000 rīdzinieku.

Rīgas iedzīvotāju aptaujai vajadzēja notikt pēc mēra vietnieka Jura Rītiņa ierosinājuma, ņemot vērā sabiedrības neviennozīmīgo attieksmi pret jautājumu, vai muzeja ēku saglabāt Vecrīgā līdzās atjaunotajam Melngalvju namam, vai arī to nojaukt un muzeja ekspozīciju pārvietot uz citu piemērotu vietu.

Konkursa komisiju vadīja Rītiņš. Komisija uzvarētāju izraudzījās pēc vairākiem kritērijiem - iesniegtie aptaujas jautājumi, cena, pretendenta pieredze, apmaksas nosacījumi un aptaujas termiņi.

Rīgas mērs Andris Ārgalis paudis viedokli, ka rīdzinieku aptauja nedos vispārēju priekšstatu par sabiedrībā valdošo viedokli un aptaujas rezultātus dome pieņems zināšanai. Viņš arī uzskata - pat ja dome nolems muzeja ēku nenojaukt, pēc desmit gadiem sabiedrības lūguma dēļ tā būs jānojauc.

Lēmumu par Okupācijas muzeja ēkas nojaukšanu dome pieņēma 1999.gada sākumā, kad akceptēja lēmumu par Rātslaukuma atjaunošanu. Dome noteica, ka ēku drīkst nojaukt pēc tam, kad tiks atrasta piemērota ēka muzeja pārvietošanai.

Šobrīd valdībā iesniegta koncepcija, kas paredz gan muzeja ēkas saglabāšanas, gan nojaukšanas variantu un trīs vietas, uz kurieni muzeja ekspozīciju pārvietot, ja ēka Strēlnieku laukumā tiek nojaukta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!