Nezināmā aktīvistu grupa, kas sevi dēvē par "Ceturtās Atmodas tautas armiju" (4ATA), un tās pārstāvis "Neo" izpelnījies ievērojamu uzmanību ārvalstu preses izdevumos, kas datu izplatītājus dēvē par tautas varoņiem.

Par valsts iestāžu publiskotajiem algu sarakstiem un ap to sacelto skandālu raksta gan kaimiņvalstu prese, gan daudzu citu pasaules valstu mediji un blogotāji.

Lielu uzmanību skandālam pievērsuši britu mediji, norādot, ka mīklainais "Neo", iespējams, dzīvo Lielbritānijā.

Britu laikraksts "The Times" raksta, ka aktīvistu grupa "iedvesusi šausmas Latvijas politiskajam veidojumam", publiskojot datus par atalgojumu valsts sektorā.

Austrālijas laikraksts "Sydney Morning Herald" norāda, ka apkaunojošā datu noplūde no Latvijas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datorsistēmas rada bažas par kiberdrošību Latvijā.

"Notikums ir arī ļoti apkaunojošs politiķiem un citām publiskajām amatpersonām, kuru ienākumi un bagātība bieži vien daudzas reizes pārsniedz vidējo nacionālo līmeni," raksta avīze.

Kāds amerikāņu finanšu bloga autors piebildis, vai kāds latviešu "Robins Huds" nevarētu pastrādāt arī ASV. Šai idejai pievienojušies arī ļoti daudzi komentētāji.

Kopumā daudzi rakstu komentētāji pauž vēlmi pēc līdzīgas aktīvistu grupas un līdzīgas informācijas noplūdes par savu valstu iestādēm un amatpersonām, paužot neuzticību politiķu solījumiem.

"4ATA" līdz šim publiskojusi datus par atalgojumu pašvaldības uzņēmumos "Rīgas satiksme" un "Rīgas siltums", 43 Valsts policijas, pašvaldību policijas un citās iekšlietu sistēmas struktūrās, kā arī "Parex bankas" un Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) datus.

Izmantojot "drošības caurumu" VID EDS, nezināmas personas ieguvušas apmēram 7,4 miljonus dokumentu 120 gigabaitu apjomā, iepriekš ziņoja Latvijas Televīzijas raidījums "De facto".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!