Foto: stock.xchng

Sevi par Ceturtās Atmodas tautas armijas pārstāvi (4ATA) dēvējošā virtuālā persona Neo otrdien mikroblogu vietnē 'Twitter" publiskoja divu "Latvenergo" meitasuzņēmumu AS "Sadales tīkli" (ST) un AS "Augstsprieguma tīkli" (AT) atalgojumu.

Neo norāda, ka ST un AT ir "reāls monopols Latvijā, jo alternatīvu elektropārvades līniju Latvijā vienkārši nav". Viņš jautā: "Vai esošā vienotā algu sistēma ir pareiza, ja "Latvenergo" vadība saņem tikpat cik "Latvenergo" meitasuzņēmumu vadība?". Tāpat Neo norāda, ka uzņēmumos maksāti vērienīgi atlaišanas pabalsti vairāku desmitu mēnešalgu apjomā. "Kas tie par "izpletņiem", ka darbiniekus atlaižot/viņiem aizejot (?) tiek izmaksāta kompensācija pat vairāku desmitu mēnešalgu apmērā?" jautā Neo.

"Jāpasaka arī kaut kas labs. Valdēm algas, lai arī nesen, bet ir nogrieztas. Notiek darbinieku skaita optimizācija," norāda datu publiskotājs.

Neo veiktie aprēķini liecina, ka, piemēram, AT pērn novembrī bijis 531 darbinieks, un vidējais atalgojums uzņēmumā bijis 823 lati. Lielākais vidējais atalgojums laikā no 2007.gada maija līdz pērnā gada novembrim AT bijis 4305,82 lati. Četru cilvēku vidējais atalgojums šajā laikā bijis vairāk kā 3000 latu, septiņu – vairāk kā 2000 latu.

Neo publiskotie dati arī liecina, ka kādam darbiniekam, kura atalgojums svārstījies no 1100 līdz nedaudz vairāk kā 1300 latiem, pērn maijā izmaksāti 17 578,28 lati, bet pēc tam viņš uzņēmumā vairs atalgojumu nav saņēmis.

Vēl iespaidīgākās summas tieši pirms, iespējams, aiziešanas no darba saņēmuši ST darbinieki. Piemēram, kāds darbinieks, kura atalgojums pērn aprīlī bijis 1988 lati, maijā saņēmis 31 636,48 latus, kas bijusi pēdējā viņam izmaksātā summa ST. Darbinieks, kura atalgojums 2008.gada janvārī bijis 831,84 lati, februārī saņēmis 18 932,73 latus, kas bijusi pēdējā izmaksa ST. Vēl citiem darbiniekiem pēdējā ST saņemtā summa 2009.gadā bijusi 34, 36, 38 tūkstoši latu. Kopumā astoņu līdz aptuveni 40 tūkstošus latu lielas naudas izmaksas kā pēdējās ST pērn saņēmuši vairāk kā simts darbinieku.

Neo aplēsis, ka pērn novembrī ST strādājuši 2625 darbinieki un viņu vidējais atalgojums bijis 700,57 lati. Lielākais vidējais atalgojums ST laikā no 2008.gada janvāra līdz pērnā gada novembrim bijis 3493,78 lati.

Jau vēstīts, ka februāra vidū izskanēja informācija par vērienīgu datu noplūdi no VID EDS. Atbildību par vairāk nekā septiņu miljonu dokumentu nelegālu iegūšanu uzņēmās personu grupa, kas sevi dēvē par Ceturtās atmodas tautas armiju (4ATA). Tās pārstāvis ar segvārdu "Neo" jau publiskojis vairāku uzņēmumu - "Rīgas Siltums", " Rīgas Satiksme", "Parex banka", "Latvenergo"-, kā arī valsts un pašvaldību iestāžu atalgojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!