Foto: LETA
Neparedzētiem gadījumiem novirzīto līdzekļu apmērs jau gada sākumā pārsniegs pusmiljardu eiro. Tiesa, teju puse šo līdzekļu jeb 250 miljoni eiro tiks novirzīti atbalsta pasākumiem, lai iedzīvotājiem un uzņēmumiem kompensētu energoresursu cenu pieaugumu.

2022. gada budžetā neparedzētiem gadījumiem tika paredzēti 82,57 miljoni eiro, tomēr jau 6. janvārī valdība lēma neparedzētiem gadījumiem novirzīt vēl papildu 300 miljonus eiro, lai nodrošinātu finansējumu Covid-19 seku novēršanas un pārvarēšanas pasākumiem un vienreizējām valsts budžeta investīcijām.

Neskatoties uz to, ka patlaban neparedzētiem gadījumiem pieejamais līdzekļu atlikums ir 259,9 miljoni eiro, tomēr Finanšu ministrijā (FM) atzīst, ka patlaban ir jau pieņemta virkne lēmumu par finansējuma piešķiršanu, kā arī vēl ir sagaidāmi papildu pieprasījumi no nozaru ministrijām.

Līdz ar to patlaban no budžeta programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" nav iespējams nodrošināt finansējumu Energoresursu cenu ārkārtēja pieauguma samazinājuma pasākumu likumā noteiktiem laikā terminētiem valsts atbalsta pasākumiem, lai mazinātu negatīvu sociālekonomisko ietekmi uz iedzīvotāju labklājību un tautsaimniecības izaugsmi, kas saistīti ar energoresursu cenu ārkārtēju pieaugumu.

Ņemot to vērā, FM tuvākajā laikā aicinās valdību lemt par vēl papildu 250 miljonu eiro novirzīšanu neparedzētiem gadījumiem, ko plānots novirzīt tieši atbalsta pasākumiem energoresursu cenu krīzē.

Attiecīgi par 250 miljoniem eiro arī palielināsies valsts konsolidētā budžeta finansiālais deficīts.

Pēc valdības pozitīva lēmuma šī gada pašā sākumā neparedzētiem gadījumiem kopumā būs novirzīti 632 miljoni eiro.

2021. gadā neparedzētiem gadījumiem tika novirzīti 2,12 miljardi eiro, lai mazinātu Covid-19 pandēmijas radītās negatīvās sekas.

Budžeta programma "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" ir paredzēta, lai segtu budžetā neparedzētus izdevumus katastrofu un dabas stihiju seku novēršanai, to radīto zaudējumu kompensēšanai, valsts pārvaldes uzdevumu nodrošināšanai gadījumos, ja netiek izpildītas līgumsaistības un no sadarbības partnera tiek iekasēts vai ieturēts līgumsods vai procentu maksājums par saistību neizpildi, kā arī citiem neparedzētiem gadījumiem un valstiski īpaši nozīmīgiem pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!