Foto: LETA
Tā dēvētās digitālās televīzijas krimināllietas prokurors Edvīns Piliksers, aizejot pensijā, nesaņems oficiālu pateicību par darbu un īpašo naudas balvu, jo viņš ir disciplināri sodīts, to otrdien LTV raidījumā "Viens pret vienu" sacīja ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers.

Prokurors Piliksers disciplināri sodīts par to, ka 2011.gada martā brīvdienās devies strādāt un bez atļaujas brīvajā prokuratūras auto stāvvietā novietojis savu automašīnu. Valsts policija par šo pārkāpumu viņam uzlika naudas sodu 20 latu apmērā, taču, konstatējot, ka automašīna pieder prokuroram, naudas sodu atcēla un lietu nosūtīja Ģenerālprokuratūrai, lai tā lemtu par Piliksera saukšanu pie disciplināratbildības.

Ģenerālprokuratūras atestācijas komisija atzina, ka Piliksers pieļāvis pārkāpumu un piemēroja disciplinārsodu mēnešalgas samazināšanu par 1,5% uz vienu mēnesi. Piliksers šo sodu apstrīdēja administratīvajā tiesā.

Pērn maijā Rīgas tiesu nama administratīvā rajona tiesa atzinusi Pilikseram piespriesto sodu par prettiesisku, vēstīts raidījumā. Tiesa norāda, ka Ģenerālprokuratūra lietai piegājusi formāli un nav izvērtējusi disciplinārsoda piemērošanas lietderību.

Aizejot pensijā, prokuroriem var piešķirt īpašo naudas balvu, kas ir vairāk simbolisks žests. Taču Kalnmeiers raidījumā sacīja, ka šī auto gadījuma dēļ Pilikseram to nevarot piešķirt, jo viņš ir disciplināri sodīts. Prokuroriem, kam bijušas disciplinārlietas, izmaksāt naudas balvu nedrīkstot, to aizliedz iekšējais normatīvs, raidījumam uzsvēra Kalnmeiers.

Kalnmeiers raidījumā sacīja, ka Piliksers varēja izņemt caurlaidi stāvvietas izmantošanai. "Parunāsim par to, vai prokuroram ir tiesības pārkāpt ceļu satiksmes noteikumus, skaidri apzinoties, ka viņam nav šīs atļaujas. Pirmkārt, šīs atļaujas ir pieejamas visiem prokuroriem un prokuratūras darbiniekiem. Viņam nebija nekādu šķēršļu izņemt šo atļauju, bet, ja viņš reiz ir iebraucis dienesta stāvvietā bez šādas atļaujas un ceļu policists ir uzlicis sodu," raidījumā sacīja ģenerālprokurors.

Kalnmeiers uzskata, ka: "Viņš [Piliksers] izdarīja lielu kaitējumu prokurora prestižam, motivējot ar to, ka prokurors var pārkāpt noteikumu un viņam nepienākas sods kā citiem. Tādēļ sods bija analogs naudas sodam, ko piemēro parastam cilvēkam par šādu pārkāpumu."

Piliksers ir apsūdzības uzturētās tā dēvētajā digitālās televīzijas lietā, kuru šobrīd pirmajā tiesu instancē vētī Rīgas apgabaltiesa.

Kanmeiers sacīja, ka pēc šīs lietas iztiesāšanas un sprieduma stāšanās spēkā Piliksers visdrīzāk dosies pensijā, jo ir jau pārsniedzis amata pienākumu pildīšanas maksimālo vecumu, kas ir 65 gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!