Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI) nepiekrīt SIA "Linstow Varner" attīstības priekšlikumam, kas paredz, ka ēkas Vecrīgā pie universālveikala "Centrs" Rīdzenes ielas pusēs ir funkcionāli savienotas un iela pārsegta.
Par to informēja VKPAI preses sekretāre Diāna Spertāle, norādot, ka inspekcija nepiekrīt apgalvojumam, ka projektu var realizēt vienīgi ar šādu nosacījumu. "Tas ir pretrunā ar inspekcijas prasību nepieļaut Rīdzenes ielas pārsegšanu ar stiklotu konstrukciju, tādējādi radot viduslaiku pilsētai neraksturīgu vidi un pārvēršot ielas ārtelpu par iekštelpu," viņa sacīja.

"Linstow Varner" plāno, ka pirmā stāva veikaliem katram varētu būt atsevišķa ieeja un ielas pusē ar pārejām savstarpēji savienotas veikalu ēkas būtu tikai otrā stāva līmenī.

VKPAI vadītājs Juris Dambis savukārt norādīja, ka inspekcija šobrīd gatavo negatīvu atzinumu, kuru kompānijai "Linstow Varner" iecerēts nosūtīt jau šonedēļ.

Viņš piebilda, ka VKPAI ir gatava arī manīt šo lēmumu, ja "Linstow Varner" argumentēs savu projektu, kā arī veiks nepieciešamos uzlabojumus saistībā ar Rīdzenes ielas pārsegšanu ar stiklotu konstrukciju.

Savukārt kompānija "Linstow Varner" līdz atzinuma no VKPAI saņemšanai nevēlas komentēt šo situāciju.

"Linstow Varner" piederošā universālveikala "Centrs" rekonstrukcijas projekta skiču stadiju izstrādās arhitektu biroji SIA "Arplan" un "A Plus". Konkursa uzvarētāji piedāvāja visatbilstošāko "Centra" rekonstrukcijas un kvartāla starp Rīdzenes, Audēju, Kalēju un Teātra ielām apbūves risinājuma priekšlikumu, kura uzdevums bija padarīt gadiem ilgi neizmantoto kvartālu par modernu un pievilcīgu vietu.

"Centra" rekonstrukcijas un paplašināšanas darbus paredzēts sākt nākamā gada rudenī. Būvniecības darbus kopumā plānots paveikt 12 līdz 14 mēnešu laikā. Paplašinoties universālveikala darbību nav iecerēts pārtraukt, bet īslaicīgi varētu slēgt atsevišķus tā stāvus.

Veikala paplašināšanas projekta ietvaros no jauna iecerēts būvēt, kā arī pārbūvēt kvartālā jau esošās ēkas. Kopējās universālveikala "Centrs" paplašināšanas darbu izmaksas tiek lēstas aptuveni 15 līdz 20 miljonu dolāru apjomā. "Centra" teritoriju plāno paplašināt aptuveni divreiz. Pašreizējā "Centra" platība ir 10 tūkstoši kvadrātmetru.

Universālveikala "Centrs" 2001.gada apgrozījums bija 18,2 miljoni latu, to apmeklējuši vairāk nekā seši miljoni pircēju. Universālveikala akcijas kotē Rīgas Fondu biržas brīvajā sarakstā. Uzņēmuma apmaksātais pamatkapitāls ir 3 634 942 lati, ko veido tikpat daudz akciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!