Foto: stock.xchng
Referenduma par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem iniciatori notāriem joprojām ir parādā 500 latu par līdzšinējo savākto parakstu apliecināšanu un plāno šo parādu atmaksāt nākamnedēļ, aģentūrai LETA sacīja ar apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) saistītās kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" koordinators Andrejs Tolmačevs

Politiķis norādīja, ka arī šonedēļ kustība turpinājusi saņemt ziedojumus, un nākamnedēļ nepieciešama summa varētu tikt savākta.

Tolmačevs sagaida, ka nākamnedēļ Centrālā vēlēšanu komisija (CVK) varētu sasaukt sēdi, kurā lemtu par parakstu vākšanas otrās kārtas izsludināšanu. Iepriekš kustības pārstāvis paudis viedokli, ka patlaban tiekot meklētas visas iespējas, lai otrais parakstu vākšanas posms netiktu izsludināts.

Iepriekš kustības pārstāvji vienojās ar notāriem par vēlāku parakstu apliecināšanas apmaksu un iesniedza parakstus Centrālajā vēlēšanu komisijā. Sākotnēji parāds notāriem pārsniedzis 2000 latu. Tolmačevs pastāstīja, ka pēc parakstu iesniegšanas ziedojumu apjoms strauji sarucis.

Jau ziņots, ka "nepilsoņu referenduma" organizatori 4.septembrī CVK iesniedza 12 779 parakstus ar mērķi rīkot referendumu par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

Ja CVK atzīs, ka par likumprojektu ir savākti vismaz 10 000 derīgu parakstu un ka tas virzāms uz otro parakstu kārtu, tad vēl būs nepieciešams savākt 10% vēlētāju apliecinājumu. Ja tas izdosies, pirms tautas nobalsošanas par iniciatīvu lems Saeima.

CVK ir nosūtījusi vairākām tiesību nozares institūcijām lūgumu līdz 24.septembrim sniegt atzinumu, vai vēlētāju iesniegtais likumprojekts "Grozījumi Pilsonības likumā" ir uzskatāms par pilnīgi izstrādātu Satversmes 78.panta izpratnē. CVK lūgumu pēc atzinuma nosūtījusi Saeimas Juridiskajam birojam, Tieslietu ministrijai, Satversmes tiesai, Latvijas Universitātes Juridiskajai fakultātei, Rīgas Stradiņa universitātes Juridiskajai fakultātei un Rīgas Juridiskajai augstskolai.

Kā ziņots, aģentūras LETA aptaujātie eksperti uzskata, ka pastāv ļoti neliela iespēja, ka varētu izdoties savākt nepieciešamo parakstu skaitu referenduma ierosināšanai par pilsonības piešķiršanu visiem nepilsoņiem, ja tiks izsludināts otrs parakstu vākšanas posms.

Arī politiskās apvienības SC līderis Nils Ušakovs iepriekš izplatīja paziņojumu, kurā norādīja, ka neatbalstīs parakstu vākšanu referenduma ierosināšanai par pilsonības automātisku piešķiršanu visiem nepilsoņiem un nepiedalīsies arī referendumā, ja tāds notiks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!