Foto: LETA

Apvienības "Saskaņas centrs" (SC) līderis Nils Ušakovs arī pirms valodas referenduma sākumā norādījis, ka to neatbalstīs, taču vēlāk mainījis savu viedokli, tāpēc referenduma par automātisko pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem organizatori cer, ka tas notiks vēlreiz.

Ņemot vērā iepriekš notikušo Ušakova viedokļa maiņu, ar apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) saistītās kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" koordinators Andrejs Tolmačevs pašlaik nevēlas komentēt SC līdera izteikumus. Viņš cer, ka tie mainīsies, taču norāda, ka "Ušakovs ir tikai viens no 150 000 cilvēku", kuru paraksti ir jāsavāc otrajā kārtā.

Tolmačevs norādīja, ka organizatori liek uzsvaru uz latviešu partiju un populāru latviešu pārstāvju piesaistīšanu, citādāk viņu ideja būs "pagalam". No savāktajiem parakstiem 10% līdz 15% esot atstājuši latvieši.

Koordinators uzver, ka pat ja otrajā posmā izdodas savākt 10% vēlētāju parakstu, referendumā nebūs iespējams vinnēt bez latviskās elites atbalsta.

Pagājušās nedēļas beigās par referenduma rīkošanu bija parakstījušies apmēram 12 600 pilsoņu. Ja CVK atzīs, ka par likumprojektu ir savākti vismaz 10 000 derīgu parakstu un ka tas virzāms uz otro parakstu kārtu, tad vēl būs nepieciešams savākt 10% vēlētāju apliecinājumu. Ja tas izdosies, pirms tautas nobalsošanas par iniciatīvu lems Saeima.

Kā ir norādījuši politikas vērotāji, šīs iniciatīvas sekmes ir cieši saistāmas ar SC un tās līdera Ušakova pozīciju, proti, referendumu par nepilsoņu jautājumu lielākas iespējas būtu ierosināt tad, ja iniciatīvai publisku atbalstu paustu Ušakovs.

Ušakovs pirmdien ir izplatījis paziņojumu, kurā norāda, ka neatbalstīs parakstu vākšanu referenduma ierosināšanai par pilsonības automātisku piešķiršanu visiem nepilsoņiem un nepiedalīsies arī referendumā, ja tāds notiks.

Ušakovs skaidro, ka šādu pozīciju ieņēmis, jo referendums nekādi nemainīšot nepilsoņu stāvokli Latvijā un "nav ne mazāko cerību", ka šāds referendums varētu gūt panākumus. Pēc politiķa vārdiem, referendums tikai palīdzētu provokatoriem, kuri vēlas pirms vēlēšanām uzkurināt nacionālo konfliktu, bet vislielākie ieguvēji no tā būtu "Vienotība", kuras provokatoriem Ušakovs nevēloties dot ne vismazāko iespēju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!