Foto: LETA

Krievijas Ārlietu ministrija (ĀM) nosoda Latvijas Centrālās vēlēšanu komisijas lēmumu neizsludināt otro parakstu vākšanas kārtu referenduma ierosināšanai par vēlētāju iesniegto likumprojektu "Grozījumi Pilsonības likumā" par automātisku pilsonības piešķiršanu nepilsoņiem.

Krievijas ĀM pārstāvis Aleksandrs Lukaševičs norāda, ka šis CVK lēmums ir "acīmredzami politizēts" un "vēl vairāk diskriminē lielu Latvijas iedzīvotāju daļu".

Kā norādīts Krievijas ĀM mājas lapā, Lukaševiča skatījumā, šis CVK lēmums parāda, cik vērti ir Latvijas "demagoģiskie aicinājumi" uz "sabiedrības saliedēšanu ar starpetniskā dialoga nostiprināšanu".

Viņa skatījumā, Latvijas vadības nevēlēšanās ievērot krievvalodīgās minoritātes likumīgās tiesības un intereses, daudzskaitlīgu starptautisku organizāciju un institūtu rekomendāciju ignorēšana, kurās ieteikts likvidēt mūsdienu Eiropai kaunpilno "nepilsoņu institūtu", liecina par joprojām šajā valstī pastāvošo demokrātijas deficītu.

Lukaševičs atzīmē, ka Krievija sagaida, ka šāda veida oficiālās Rīgas darbības saņems principiālu ANO, Eiropas Savienības un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas novērtējumu.

Kā ziņots, CVK izlēma nenodot referendumam iecerētos likuma grozījumus arī tāpēc, ka tie neatbilstot Satversmes 2.pantam un 1990.gada 4.maija deklarācijai, turklāt tie būtiski paplašinātu pilsoņu loku un ļautu apšaubīt Latvijas Republikas pēctecību.

CVK lēmums tika pieņemts balsojumā, kurā seši komisijas locekļi nobalsoja pret likumprojekta tālāku virzību, bet divi bija par. Par likumprojekta nodošanu tautas vērtēšanai nobalsoja "Saskaņas centra" virzītais CVK loceklis Aleksandrs Maļcevs un Reformu partijas virzītā Ieva Gruziņa.

Tagad CVK lēmumu ir iespējams apstrīdēt administratīvajā tiesā.

Ar apvienību "Par cilvēka tiesībām vienotā Latvijā" (PCTVL) saistītās kustības "Par vienlīdzīgām tiesībām" iesniegtais likumprojekts "Grozījumi Pilsonības likumā" paredz noteikt, ka, sākot ar 2014.gada 1.janvāri, nepilsoņi, kuri līdz 2013.gada 30.novembrim Ministru kabineta noteiktajā kārtībā nav iesnieguši iesniegumu par nepilsoņa statusa saglabāšanu, ir uzskatāmi par Latvijas pilsoņiem.

Saskaņā ar CVK rīcībā esošajām ziņām likumprojekta "Grozījumi Pilsonības likumā" ierosinājumu ir parakstījuši 12 686 vēlētāji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!