Tūrisma nozares pārstāvji uzskata, ka mājās gatavotā degvīna pārdošana veicinātu tūrismu, tomēr tuvākajā laikā nav plānots rosināt ļaut Latvijā pārdot kandžu.
Lietuvā darba grupa lems, vai pasludināt kandžu par kulinārijas mantojumu, ziņo laikraksts "Diena". Iecerēts, ka pašdarināto degvīnu varēs izgatavot tikai lauku saimniecībās, kas nodarbojas ar lauku tūrismu.

Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" direktore Asnāte Ziemele pauda viedokli, ka šāds ierosinājums noteikti būtu atbalstāms arī Latvijā. "Mums ir pietiekami senas mājas vīna, raudzētā alus un graudu šņabja gatavošanas tradīcijas, tādēļ to pārdošana suvenīru veidā būtu tā vērta," sacīja Ziemele.

Doma par paštaisītā degvīna pārdošanu ir izskanējusi vairākās tūrisma nozares pārstāvju konferencēs, tomēr lēmuma par kandžas legalizēšanas ierosināšanu pašlaik nav, saka Latgales reģiona tūrisma asociācijas vadītājs Jānis Rutks. Viņš šaubās, vai šī ir tik tipiska nacionālā īpatnība un vai tieši tā īpaši jāattīsta.

Tradicionāli alkoholiskie mājās gatavotie izstrādājumi ir arī citās Eiropas valstīs, tādēļ Latvija ar to īpaši neizceltos, uzskata Rutks.

Saskaņā ar likumdošanu mājās izgatavot alkoholiskos dzērienus drīkst savām vajadzībām, bet ne pārdošanai. Jau tagad viesu māju īpašnieki cienā tūristus ar pašbrūvētiem dzērieniem, stāsta Latgales tūrisma asociācijas vadītājs. "Tam piemīt zināms efekts, ja to pasniedz autentiskā māla krūkā," skaidroja Rutks.

Lietuvā tūrisms ir "nacionālāks un autentiskāks", uzsver Ziemele. Tomēr problēma ar mājās gatavotiem produktiem ir tāda, ka tiem nevar piemērot Eiropas Savienības ražošanas standartus.

Patlaban Zemkopības ministrijas (ZM) darba grupa izstrādā higiēnas prasību atvieglojumus mājas vīna ražotājiem, bet par citu mājas apstākļos ražotu alkoholisko dzērienu pārdošanas atļaušanu netiek domāts, informēja ZM Preses un sabiedrisko attiecību nodaļā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!