Foto: LETA

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) ceturtdien, 1. jūlijā, lēmusi anulēt apraides atļauju "Radio PIK", tviterī informēja NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš.

Kā skaidroja Āboliņš, "Radio PIK" gada laikā veicis trīs būtiskus pārkāpumus.

Lēmums stāsies spēkā šī gada 5. jūlijā pēc tā publicēšanas "Latvijas Vēstnesī".

NEPLP izplatītajā preses paziņojumā norādīts, ka šāds lēmums pieņemts, jo gada laikā "Radio PIK" darbībā konstatēti trīs būtiski Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma pārkāpumi. Pirmajā gadījumā sods piemērots par rupju un nepieklājīgu izteicienu izplatīšanu. Otrajā gadījumā sods piemērots par to, ka informatīvi analītiskā raidījuma ietvaros izskanēja aicinājums uz kara vai militāra konflikta izraisīšanu, aicinājums vardarbīgi gāzt valsts varu vai vardarbīgi grozīt valsts iekārtu, graut valsts teritoriālo vienotību vai izdarīt citu noziegumu. Trešajā gadījumā konstatēts, ka programma izplatītajos informatīvi analītiskajos diskusiju raidījumos nenodrošināja viedokļu daudzveidību.

Tāpat pārkāpts arī Priekšvēlēšanu aģitācijas likums, jo konstatēts, ka "Radio PIK" laika posmā no 2020. gada 17. augusta līdz 27. augustam izplatītajos diskusiju raidījumos kā diskusiju dalībnieki ir tikuši aicināti galvenokārt viena politiskā spēka pārstāvji, tādējādi lielākoties atspoguļojot tieši šī politiskā spēka viedokļus un pozīcijas.

Padomē atzīmēja, ka visus NEPLP lēmumus negrozītus ir atstājusi tiesa un tie ir stājušies likumīgā spēkā. Kopumā uzliktais soda naudas apmērs ir 18 500 eiro, kurš līdz 1. jūlijam nav samaksāts likumā noteiktajā kārtībā.

"Radio PIK" ir dzirdams frekvencē 100,0 FM Rīgā un tās apkārtnē. Lēmums stāsies spēkā 5. jūlijā pēc tā publicēšanas Latvijas vēstnesī, kas nozīmē, ka "Radio PIK" vairs nebūs dzirdams ēterā. Lēmuma pārsūdzēšana neaptur tā darbību.

Jau pērn oktobrī NEPLP konstatēja būtiskus pārkāpumus "Radio PIK" darbībā. "Radio PIK" tika konstatēti Priekšvēlēšanu aģitācijas likuma pārkāpumi un viedokļu daudzveidības trūkums programmā. Par konstatētajiem pārkāpumiem "Radio PIK" tika piemērots 11 500 eiro liels naudas sods.

Kā iepriekš skaidroja NEPLP, SIA ražošanas komercfirma "Pikal un partneri" radio programmā "Radio PIK" laika periodā no 2020. gada 17. līdz 20. martam informatīvi analītiskajos diskusiju raidījumos nav nodrošinājusi faktu godīgu un objektīvu atspoguļošanu, viedokļu daudzveidību un neitralitātes principu, bet gan pieļāvusi tikai viena viedokļa paušanu. Tādējādi ticis pārkāpts Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums, un par šo pārkāpumu tika piemērots naudas sods 5500 eiro.

Savukārt laikā no 17. līdz 27.augustam "Radio PIK" diskusiju raidījumos konstatētas slēptas priekšvēlēšanu aģitācijas pazīmes. No 18 "Radio PIK" raidījumiem, kuros aicināti viesi, visos tikuši aicināti partijas "Jaunā saskaņa" deputātu kandidāti. Īpaši sistemātiski (15 reizes) ticis aicināts partijas "Jaunā saskaņa" deputāta kandidāts Juris Žuravļovs, tādējādi pastiprināti popularizējot konkrētā politiskā spēka un deputāta kandidāta uzskatus un kritiski nesalīdzinot šī politiskā spēka piedāvājumu ar citu deputātu un politisko spēku piedāvājumu vēlēšanās. Minētajā laika posmā raidījumos kopumā ir tikuši uzaicināti tikai triju politisko spēku pārstāvji - "Jaunā saskaņa", "Vienoti Latvijai" un "KPV LV". Par slēptu priekšvēlēšanu aģitāciju "Radio PIK" tika piemērots naudas sods 6000 eiro.

"Radio PIK" sodīts arī 2019. gadā par partiju apvienības "Par alternatīvu" pārstāvja Jāņa Kuzina vadītā raidījuma translēšanu "Radio PIK" priekšvēlēšanu aģitācijas periodā. Administratīvā pārkāpuma lietā uzņēmumam piemērots naudas sods 1000 eiro apmērā.

SIA ražošanas komercfirma "Pikal un partneri" dibināts 1996. gadā. 2019. gadā uzņēmums apgrozīja 33 905 eiro, tā zaudējumi bija – 16 233 eiro, liecina "Lursoft" pieejamā informācija. Uzņēmuma lielākais īpašnieks ir Juris Žuravļovs (94,2%).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!