Foto: LETA

Ar simbolisku naudas sodu ‒ vienu latu ‒ Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) sodījusi Latvijas Televīziju (LTV) par ziņu sižetu, kurā nav bijis ievērots principis par viedokļu daudzveidību.

Sabiedriskā televīzija uzlikto naudas sodu pārsūdzēs.

NEPLP priekšsēdētāja vietniece Aija Dulevska-Cālīte aģentūrai BNS norādīja, ka padome "nevarēja nereaģēt", taču nav vēlējusies vērsties tiesā, lai pierādītu, ka sižetā saskatāma arī naida kurināšana.

"Ir jāmēģina strādāt tā, lai viedokļu apmaiņa notiktu bez naida kurināšanas," sacīja Dulevska-Cālīte.

Sabiedriskā televīzija sodīta par viedokļu trūkumu ziņu sižetā, kas stāstīja par biedrību "Sociālais bloks". Tajā tika intervēti vairāki biedrības pārstāvji, kas stāstīja par savām aktivitātēm 16.martā, kad viņi bija nodomājuši doties uz Salaspils memoriālu. Tostarp viens no aktīvistiem pauda viedokli, ka "mēs leģionārus redzam kā noziedzniekus, kā bendes, kā nacistu genocīdu Latvijā".

NEPLP par šo gadījumu bija ierosinājusi administratīvo lietvedību, jo pieļāva, ka pārkāpti divi likuma panti – par viedokļu daudzveidību un pants par programmas ierobežojumiem saistībā ar mudinājumiem uz naida kurināšanu.

LTV ģenerāldirektors Edgars Kots padomei bija paskaidrojis, ka sižets ir pildījis savu uzdevumu un izgaismojis sabiedrībā pastāvošos strāvojumus.

"Vērtējot sižetu, nevar abstrahēties no vēsturiski pastāvošajām viedokļu pretrunām un ignorēt šādu viedokļu pastāvēšanu. Satversmē nostiprinātā vārda brīvība attiecināma ne tikai uz informāciju, kas tiek uztverta labvēlīgi vai neitrāli, bet arī uz tādu, kas apvaino, šokē vai uztrauc valsti vai kādu sabiedrības daļu. Tādas prasības izvirza plurālisms, tolerance un iecietība, bez kā nav iedomājama demokrātiska sabiedrība," padomei uzsvēris Kots.

LTV ģenerāldirektors nolēmis NEPLP uzlikto latu lielo naudas sodu pārsūdzēt. "Pārsūdzēsim," pavēstījis Kots.

Padomes uzmanības lokā iekļuvis arī ziņu sižets par 16.martu Pirmajā Baltijas kanālā (PBK), par kuru NEPLP ceturtdien lēma ierosināt administratīvo lietvedību. Izpēte sākta par ziņu raidījumā "Latvijas laiks" pārraidīto sižetu par incidentu pie Brīvības pieminekļa, kurā bija iesaistīta arī PCTVL līdere Tatjana Ždanoka. Lietvedība ierosināta par likuma pantu, kas noteic, ka fakti un notikumi raidījumos jāatspoguļo godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu, un tiem jāatbilst vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem.

16.martā, kad tika pieminēti leģionāri, Rīgā notika vairāki konfrontējoši pasākumi. Pieteiktie pasākumi izraisīja plašu rezonansi gan pirms 16.marta, gan pēc tā.

NEPLP pārstāve Sanita Blomniece arī informēja, ka desmit latu liels naudas sods piemērots televīzijas kanālam "Pro 100TV" par valodas noteikumu un programmu uzskaites noteikumu pārkāpumiem. Un 100 latu naudas sods piemērots PBK par valodas noteikumu pārkāpumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!