Foto: LETA

Otrdien Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) nosūtījusi vēstuli Konkurences padomei (KP) saistībā ar "MTG Broadcasting AB" darījumu ar AS "Neatkarīgie Nacionālie Mediji", kura ietvaros "MTG Broadcasting AB" iegādājas AS "Latvijas Neatkarīgā Televīzija" akcijas un izvirzījusi nosacījumus divu valsts lielāko bezmaksas komerciālo televīziju apvienošanās darījumam, portālu "Delfi" informē NEPLP pārstāve Sanita Blomniece.

NEPLP vēstulē KP norāda, ka apvienošanās darījums ir specifisks un jāvērtē gan Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL), gan arī Konkurences likuma ietvaros un to kopsakarībās. Šajā sakarā NEPLP arī norāda, ka bez KP identificētajiem tirgiem, kuru kontekstā jāvērtē apvienošanās darījums, pastāv vēl viens būtisks nosacītais tirgus "mediju daudzveidība", kas garantē medija piedāvājuma un skatījumu uz notikumiem, procesiem daudzveidību. NEPLP aicina KP pievēst īpašu uzmanību šim aspektam, vērtējot apvienošanās darījumu.

Blomniece norāda, ka NEPLP kompetencē nav noteikt, vai apvienošanās darījuma rezultātā radīsies dominējošais stāvoklis un kā tieši šis darījums ietekmēs kādu no nosacītajiem tirgiem. Tomēr NEPLP norāda uz iespējamiem darījuma riskiem un uzskaita potenciāli veicamās darbības, kas būtu nosakāmas saistošajos noteikumos, lai novērstu vai mazinātu apvienošanās darījuma riskus.

"Pēc apvienošanās MTG grupā ietilps televīzijas kanāli LNT un TV3, kā rezultātā līdz 2013.gada 31.decembrim tie veidos 50% no brīvā ētera kanāliem. Vērtējot no pozīcijas, ka LTV7 ir šauras auditorijas kanāls, tad MTG grupas kanālu īpatsvars plašas auditorijas kanālos būs 66,6% pret LTV 33,3%. Pēc 2013.gada 31.decembra situācija bezmaksas apraides tirgū var mainīties, kādam no MTG kanāliem (TV3 vai LNT) kļūstot par maksas kanālu. Tas savukārt būtiski ietekmēs "mediju daudzveidības" pieejamību skatītājiem," norāda NEPLP pārstāvji.

Kā vēl vienu risku NEPLP pārstāvji min to, ka apvienojoties var samazināties Latvijā veidotā televīzijas satura apjoms un attiecīgi pieejamība, jo MTG grupa, optimizējot izmaksas, savos kanālos var samazināt oriģinālās produkcijas apjomu. Tāpat var tikt samazināts no neatkarīgajiem producentiem iepirktās produkcijas apjoms.

"Notiekot apvienošanās darījumam, var tikt apvienotas ziņu redakcijas, kā rezultātā samazinās viedokļu (skatījumu) daudzveidība, jo lēmumu pieņemšana notiek arvien mazākā cilvēku lokā – viens redakcionālais uzstādījums un attiecīgi skatupunktu samazināšanās.

Apvienošanās darījuma rezultātā MTG grupas kanāliem būtiski palielināsies televīzijas reklāmas tirgus daļa. Ņemot vērā MTG grupas ietvaros esošo kanālu skaitu, var veidoties situācijas, kad reklāmdevēji nevar izvietot reklāmu vienā sev vēlamā kanālā. MTG grupa vai kāds starpnieks var veidot reklāmas pakas, piespiežot reklāmdevēju izvietot reklāmu sev vēlamajā un vēl arī citos kanālos. MTG grupas ievērojamā ietekme reklāmas tirgū, kā arī minētā iespēja veidot reklāmas pakalpojumu pakas (komplektus) var būtiski ietekmēt elektronisko plašsaziņas līdzekļu vienlīdzīgu konkurenci," NEPLP viedokli pauž Blomniece un norāda, ka "darījuma rezultātā radīsies apstākļi, kuru ietvaros MTG grupa varēs ietekmēt televīzijas programmu vairumtirdzniecības tirgu, paši vai ar starpnieku (aģentu) palīdzību piedāvājot visus vai daļu kanālu vienotā pakā. Šādā situācijā programmu retranslētājiem nebūs iespējams izvēlēties, kuras programmas iekļaut un kuras neiekļaut savās retranslējamo programmu pakās".

"NEPLP uzskata, ka šis darījums var būtiski ietekmēt Latvijas elektronisko plašsaziņas līdzekļu tirgu un iespējamās sekas var būt pretrunā ar NEPLP uzdevumiem, kas noteikti EPLL 60.panta 1.daļas 10., 11. un 13.punktā un 60.panta 4.daļā. Šie likuma panti paredz, ka NEPLP veicina Latvijas jurisdikcijā esošo elektronisko plašsaziņas līdzekļu konkurētspēju Eiropas un pasaules tirgū, rada vienlīdzīgus darbības nosacījumus visiem Latvijas jurisdikcijā esošajiem plašsaziņas līdzekļiem, veicina Latvijas nacionālajām interesēm atbilstošu elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu politiku, kā arī veicina konkurenci elektronisko plašsaziņas līdzekļu tirgū," atklāj Blomniece.

NEPLP norāda, ka neiebilstu apvienošanās darījumam, ja apvienošanās dalībniekiem tiktu izvirzīti vairāki nosacījumi - esošajiem kanāliem LNT un TV3 palikt bezmaksas virszemes apraidē, esošajiem kanāliem LNT un TV3 kā bezmaksas apraidē esošiem kanāliem katram atsevišķi ir saglabājamas neatkarīgas un patstāvīgas ziņu raidījumu redakcijas, neizslēdzot iespēju, ka katrā vai vienā no kanāliem ziņas nodrošina neatkarīgais producents,

Tāpat NEPLP saskata nepieciešamību, ka kanāli piekrīt mainīt (papildināt) programmu koncepcijas, garantējot oriģinālā (LV veidotā) satura pieejamību, nosakot minimālo kvotu vidēji 5 stundas dienā (nedēļas ietvaros), nesamazinot esošajās koncepcijās noteikto ziņu un informācijas apjomu, bet MTG regulāri (vismaz reizi ceturksnī) iesniedz neatkarīgu mediju tirgus pētījumu datus (piemēram, SIA "TNS Latvia") par savās programmās ietverto Latvijā veidotā satura apjomu.

Obligāts nosacījums būtu MTG grupas piedāvātā ombuda izveidošana, ko finansē pats MTG un kas seko līdzi viedokļu daudzveidības nodrošināšanai, visiem MTG grupas kanāliem katram atsevišķi jābūt brīvi pieejamiem vairumtirdzniecībā. MTG grupa vai tās pilnvaroti pārstāvji (aģenti), veidojot programmu pakas, nedrīkst noteikt izdevīgākus nosacījumus nekā pērkot katru kanālu atsevišķi – respektīvi, kabeļoperatoriem vai citiem retranslētājiem jābūt iespējai iegādāties katru kanālu atsevišķi bez diskriminējošiem vai ierobežojošiem nosacījumiem, reklāmdevējiem jābūt iespējai iegādāties reklāmu katrā kanālā atsevišķi pēc "nediskriminācijas principa", respektīvi, kanāli nevar tikt uzspiesti komplektā vai vairāku grupas kanālu izvēle nevar būt nosacījums "labākai" reklāmas cenai, norāda Blomniece.

Jau vēstīts, ka MTG šā gada sākumā parakstīja līgumu par 100% LNT iegādi. MTG nopirka trīs LNT piederošos televīzijas kanālus – LNT un TV5, kā arī Latvijas Mūzikas kanālu. Konkurences padome NEPLP bija lūgusi atzinumu par apvienošanos un KP tuvākajā laikā ir jāpaziņo, vai šo darījumu atļaut.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!