Foto: LETA

Sākot cīņu ar tā dēvētajiem "TV pirātiem", Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) apjomīga interneta mājaslapu monitoringa rezultātā 16 mājaslapās konstatējusi prettiesisku televīzijas programmu izplatīšanu, informē padomē.

Kopš šī gada NEPLP Monitoringa departamenta kapacitāte ir stiprināta, un tas ļauj pilnvērtīgāk pievērsties cīņai ar nelegālu televīzijas programmu izplatīšanas pakalpojumu sniegšanu internetā, tādējādi sekmējot legālo televīzijas izplatīšanas pakalpojumu sniedzēju darbību. NEPLP veic pastiprinātu ārvalstīs reģistrētu mājaslapu monitoringu un ierobežo piekļuvi mājaslapām, kurās tiek izplatītas televīzijas programmas bez NEPLP izsniegtas retranslācijas atļaujas.

NEPLP priekšsēdētājs Ivars Āboliņš skaidroja, ka nelegālu televīzijas pakalpojumu lietošana ir viena no Latvijas informatīvās telpas drošības galvenajām problēmām. Programmas, kas pieejamas šajās lapās, var būt klaji naidīgas Latvijas valstij. Tādēļ atrast un slēgt šādas vietnes esot viens no NEPLP svarīgākajiem uzdevumiem. Tā esot šī gada NEPLP prioritāte, un pārbaužu skaits nākotnē tikai palielināšoties.

Kopš 2020. gada sākuma Monitoringa departaments veic pastiprinātu ārvalstīs reģistrētu mājaslapu uzraudzību. Kopumā 2020. gada pirmajā ceturksnī veiktas vairāk nekā 25 mājaslapu pārbaudes.

Pēc NEPLP brīdinājuma trīs mājaslapas televīzijas programmu retranslāciju Latvijas teritorijā ir pārtraukušas labprātīgi, bet sešos gadījumos NEPLP lēmusi ierobežot piekļuvi tādām mājaslapām internetā kā "www.iedem.tv", "www.peers.tv", "www.tv.guzei.com", "www.rus24.tv", "www.lion-tv.org" un "www.tivix.co", uz laiku liedzot šo mājaslapu domēna vārdu izmantošanu. Savukārt attiecībā uz vēl vairākām mājaslapām NEPLP sākusi ierobežošanas procedūru.

Par pieņemtajiem lēmumiem NEPLP paziņo Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijā reģistrētajiem interneta piekļuves pakalpojumu sniedzējiem, lai tie tehniski ierobežotu šo mājaslapu darbību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!