Foto: LETA

Gadījumā, ja līdz plānotajai Latvijas Radio (LR) valdes locekļu amatu konkursa izsludināšanai netiks izdiskutēts jautājumu loks par valdes juridisko kompetenci, Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) varētu lemt uz konkursa laiku LR valdē iecelt vēl vienu locekli, pastāstīja padomes priekšsēdētāja Dace Ķezbere.

Viņa norādīja, ka NEPLP lēmums veikt izmaiņas LR statūtos, kas paredz atjaunot LR valdi trīs locekļu sastāvā, sniedz LR valdei tiesības pēc padomes ieteikuma uz laiku iecelt divus prokūristus. Patlaban valdē kā prokūrists kopš aprīļa darbojas LR finanšu direktors Juris Gavars. Tomēr atbilstoši padomes ieteikumam, būtu labi, ja valdē atrastos divi prokūristi, uzsvēra NEPLP vadītāja.

Tāpat Ķezbere norādīja, ka patlaban tiek vērtēta dažādu likumu interpretācija par to, vai LR valde viena locekļa sastāvā ir lemttiesīga. Viņa skaidroja, ka diskusijā tiek apspriests noteikts jautājumu loks, kas attiecas uz valdes lemšanas kompetenci. Vienlaikus NEPLP priekšsēdētāja uzsvēra, ka tam neesot saistība ar to, kā strādā pats LR.

Taujāta, vai ir zināms, kad NEPLP varētu izsludināt konkursu uz LR valdes locekļu amatiem, Ķezbere sacīja, ka tās varētu būt jūlija beigas vai vēlākais - augusta sākums. Tomēr viņa piebilda, ka nonākšana līdz diviem valdes locekļiem nenotiek vienas dienas laikā un tam ir nepieciešami vismaz divi mēneši. Ņemot vērā iepriekšminēto, gadījumā, ja pārrunu gaitā netiks rasta skaidrība par LR valdes juridisko ietvaru, uz konkursa laiku varētu iecelt vēl vienu LR valdes locekli.

NEPLP loceklis Patriks Grīva norādīja, ka, viņaprāt, NEPLP nevajadzētu vilcināties ar konkursa izsludināšanu uz LR valdes locekļu amatiem. "LR valde jāstiprina pietiekoši ātrā tempā, lai būtu arī tas rezultāts, ko vēlamies sasniegt," uzsvēra NEPLP loceklis.

Viņš skaidroja, ka padomes lēmums veikt izmaiņas LR statūtos, lai atjaunotu LR valdi trīs locekļu sastāvā, pieņemts, lai stiprinātu LR vadību, kurā patlaban atrodas tikai LR valdes locekle Sigita Roķe.

Savukārt lēmumu par prokūristu iecelšanu LR valdes locekļu vakantajos amatos uz laiku, kamēr uz tiem nav izsludināts konkurss, padome varēs pieņemt tikai tad, kad tiks veiktas nepieciešamās izmaiņas LR statūtos, sacīja Grīva. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka izmaiņas statūtos nodrošina NEPLP tiesības juridiski lemt par prokūristu iecelšanas nepieciešamību.

Taujāts, pēc kādiem kritērijiem un cik ilgā laikā paredzēts izvērtēt prokūristu iecelšanu LR valdē, Grīva norādīja, ka viņš šo jautājumu kā atsevišķa persona nevēlētos komentēt un tas vēl jāapspriež NEPLP locekļu vidū.

Viņš norādīja, ka prokūristu darbu LR valdē padome saskata kā īslaicīgu risinājumu, lai būtu iespējams tikt galā ar "milzīgo darba apjomu, kāds pašlaik ir LR". Grīva skaidroja, ka izmaiņas statūtos tiek veiktas, lai stiprinātu LR vadību, kurā pašlaik darbojas viena valdes locekle, kurai esot daudz darba uzdevumi un to izpildei nepieciešams papildu atbalsts.

Kā ziņots, NEPLP pirmdien sēdē nolēma atjaunot LR valdi trīs locekļu sastāvā.

Kā pēc sēdes žurnālistiem paziņoja padomes priekšsēdētāja Dace Ķezbere, LR līdz šā gada 31.jūlijam jāveic visas nepieciešamās juridiskās izmaiņas Uzņēmumu reģistrā, lai tās varētu stāties spēkā 1.augustā.

Pēc Ķezberes teiktā, līdz brīdim, kad tiks izsludināts konkurss uz LR valdes locekļa un valdes priekšsēdētāja amatiem, šo amatu pienākumus LR valdē pildīs prokūristi.

NEPLP loceklis Ivars Āboliņš sacīja, ka viens no padomes lēmuma aspektiem atjaunot LR valdi trīs locekļu sastāvā ir tas, ka ir nepieciešams cilvēks, kurš būtu kompetents finansiālos jautājumos, ņemot vērā, ka LR patlaban tie ir aktuāli.

Kā uzsvēra NEPLP locekle Ieva Beitika, padome lēmumu atjaunot LR valdi trīs locekļu sastāvā pieņēmusi pirms LR "satricinājumiem publiskajā telpā".

LR žurnālists Eduards Liniņš sacīja, ka trīs cilvēku valdes struktūra bija viens no iemesliem, kas radīja LR darbinieku neapmierinātību, jo LR valdes locekļu atalgojums proporcionāli LR darbinieku atalgojumam bijis netaisnīgs. "Tagad atgriežoties pie trīs cilvēku valdes struktūras (..), tas rada atkal zināmus riskus, bet es varbūt pieļauju, ka padome varēs attaisnot šo nepieciešamību," sacīja Liniņš.

Savukārt vaicāts, kādiem būtu jābūt LR valdē esošajiem locekļiem, viņš norādīja, ka viss ir atkarīgs no personībām, kā arī šo cilvēku pieredzes un izpratnes. "LR nesenajā vēsturē ir bijuši dažādi precedenti, ieceļot amatos gan kompetentus, gan ne tik kompetentus cilvēkus," piebilda žurnālists.

Iepriekš vēstīts, ka šogad marta sākumā NEPLP izteica neuzticību LR valdes priekšsēdētājam Aldim Pauliņam un valdes loceklim nodrošinājuma jautājumos Uldim Lavrinovičam. Tādējādi valdē palika tikai Roķe, kurai NEPLP deva pārbaudes laiku.

NEPLP šā gada 11.maija sēdē nolēma, ka vienīgā LR valdes locekle Sigita Roķe turpinās darbu valdē.

Tolaik NEPLP loceklis Ivars Āboliņš norādīja, ka, izvērtējot Roķes iesniegto LR turpmākās attīstības redzējumu, padomes locekļi vienbalsīgi nolēmuši ļaut viņai turpināt darbu LR valdē. "Mēs pilnībā uzticamies Sigitai Roķei. Viņa turpinās darbu kā vienīgā LR valdes locekle," paziņoja NEPLP pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!