Foto: Saeimas administrācija

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija 2.jūlijā plksten 12:00 vērtēs vairāku politiķu parakstīto iesniegumu par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekļu atlaišanu.

Kā pastāstīja komisijas vadītāja Inese Laizāne (VL-TB/LNNK), uz sēdi būs aicināti gan NEPLP pārstāvji, gan iesnieguma autori. Tāpat uz sēdi aicināti Valsts kontroles un Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas pārstāvji.

Iepriekš Laizāne pauda skepsi par kolektīvas atbildības prasīšanu no visiem NEPLP locekļiem, tā vietā aicinot vērtēt katra padomes pārstāvja individuālo darbību. Politiķe norādīja, ka katra NEPLP locekļa darbība ir vērtējama, taču nekomentēja, vai atbalstītu kādas konkrētas personas atlaišanu. Laizāne toreiz arī uzsvēra, ka nevar pārmest neizdarību NEPLP loceklei Aijai Cālītei-Dulevskai, tāpēc neatbalstītu viņas atlaišanu no amata.

Jau ziņots, ka "Vienotības", Zaļo un zemnieku savienības (ZZS), Latvijas Reģionu apvienības (LRA) un partijas "No sirds Latvijai" līderi 17.jūnijā Saeimas Prezidijam iesniedza dokumentu par NEPLP locekļu atlaišanu. Prezidijs šo iesnigumu nodeva Cilvēktiesību komisijai.
Iesniegumu iniciējusi LRA, bet to parakstījuši arī vairāku partiju līderi - Solvita Āboltiņa (V), Augusts Brigmanis (ZZS), Dainis Liepiņš (LRA) un Inguna Sudraba (NSL).

Iesniedzēji kritizē, ka NEPLP pieņēma lēmumu attiecībā uz "Radio Skonto plus" programmas apstiprināšanu, padarot to par krievu valodā raidošu radiostaciju. Tādējādi NEPLP esot mazinājis Saeimas deputātu uzticību padomes locekļu kompetencei un spējai pieņemt situācijai atbilstošus lēmumus.

Politiķi arī atsaucas uz Valsts kontroles revīzijas ziņojumā secināto, ka NEPLP nav efektīvi rīkojusies ar finanšu līdzekļiem gandrīz divu miljonu eiro apmērā. Tāpat ziņojumā secināts, ka NEPLP ir vāja kontroles sistēma pār amatpersonu un darbinieku komandējumiem un darba braucieniem, kā arī konstatētas citas nepilnības.

Tāpat tiek pausta nostāja, ka NEPLP locekļi Dimants, Aija Dulevska, Dainis Mjartāns un Ivars Zviedris neatbilst likumā noteiktajai prasībai par labu reputāciju, tāpēc tas viņiem liedz turpināt šo amatu ieņemšanu.
Savukārt NEPLP izplatījusi paziņojumu masu medijiem, kurā norāda, ka pieprasījums atlaist NEPLP locekļus ir uzbrukums masu mediju neatkarībai.

Paziņojumā uzsvērts, ka NEPLP ir demokrātiskas un tiesiskas valsts neatkarīgas mediju, it īpaši sabiedrisko mediju, sistēmas sastāvdaļa. Tieši tādēļ likums ir noteicis ļoti konkrētus gadījumus, kādos ir iespējams atsaukt NEPLP locekļus. Padome norāda, ka neviens no atlaišanas apstākļiem nav iestājies.

NEPLP paziņojumā norāda, ka dažu Saeimas deputātu ideja atlaist padomes locekļus viņiem nav pārsteigums. Tiekoties ar deputātiem, ne reizi vien padomes locekļi esot saskārušies ar zīmīgiem mājieniem, kas skar to vai citu LTV sižetu vai LR raidījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!