Foto: F64
Nacionālā Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP), komentējot deputātu sašutumu par nacionālās apraides atļaujas piešķiršanu Krievijā bāzētajai televīzijai "Pro100TV", pauž neizpratni par "Saeimas deputātes Ingrīdas Circenes (V) izplatīto dezinformāciju" attiecībā uz elektronisko mediju likumu, kura tapšanā viņa pati aktīvi piedalījusies, teikts padomes paziņojumā medijiem.

NEPLP skaidro, ka ciparu apraidē konkurss par nacionālās apraides licenci nav jārīko, un Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums paredz, ka apraides tiesības piešķir uz iesnieguma pamata.

Balstoties tieši uz šo principu, apraides tiesības ir piešķirtas arī SIA "Nordecom Media" kanāla "Pro100TV Latvija" veidošanai.

Savukārt Circenē TV3 raidījumam "Nekā Personīga" pauda: "Pilnīgi noteikti, ka likums tā nav interpretējams". "Ne velti ir skaidri uzrakstīts, ka ir jābūt konkursam. Konkursam ir jābūt publicētam mājas lapā ar visiem konkursa noteikumiem. Neatkarīgi ne no kā. [..] Likums skaidri pasaka, ka jebkas, kas tiek nodots apraides atļaujai, ir jābūt konkursa kārtībā!" klāstīja Circene.

Padome pirmdien izplatītajā paziņojumā skaidro, ka ciparu TV apraide tehniski atšķiras no analogās apraides, kas Latvijā tika pārtraukta pagājušā gada 1.jūnijā. Analogajā apraidē, kad frekvenču resursi bija ierobežoti, konkurss tika rīkots uz katru atsevišķu frekvenci, taču šobrīd - ciparu apraidē - visi frekvenču resursi līdz 2013. gadam ar Ministru Kabineta rīkojumu ir nodoti SIA "Lattelecom", kas Latvijā nodrošina apraidi ciparu formātā. Līdz ar to atsevišķs konkurss par nacionālās apraides licences piešķiršanu vairs nav jārīko un raidorganizācijām, kuras vēlas saņemt šo statusu, jāvēršas ar iesniegumu NEPLP.

Nacionālās apraides statusa iegūšana ir tikai pirmais solis, kas raidorganizācijai jāizpilda, nākamais - jāvienojas ar ciparu apraides nodrošinātāju "Lattelecom" par apraidi, kā arī, protams, jāizpilda Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā minētās prasības, kas attiecas uz nacionālās apraides kanālu - 65% no raidlaika kopapjoma diennaktī jāveido latviešu valodā. Ja šīs prasības netiek pildītas, NEPLP patur tiesības anulēt nacionālās apraides licenci.

NEPLP norāda, ka SIA "Nordecom Media" vēl agrāk izsniegta cita apraides atļauja pārrobežu televīzijas darbībai, kura tiek izplatīta kabeļtīklos un kuras ietvaros latviešu valodā veidoto raidījumu minimums saskaņā ar šo NEPLP izsniegto pārrobežu TV licenci ir noteikts 15% apjomā no diennakts raidlaika kopapjoma un saskaņā ar likumu uz pārrobežu televīzijas kanāliem 65 % latviešu valodas kvota neattiecas – tā attiecas tikai uz nacionālajiem kanāliem, kuri izplata programmu virszemes ciparu apraidē.

Jau ziņots, ka Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti ir sašutuši par nacionālās kanāla apraides atļaujas piešķiršanu bez konkursa Krievijā bāzētam TV kanālam "PRO 100 TV", kuram padome vasarā izsniedza nacionālās apraides atļauju.

"PRO 100 TV" īpašnieki ir tēvs un dēls Vederņikovi. Viņiem kopā ar kādu Krievijas pilsoni iepriekš piederējusi līdzīga nosaukuma televīzija Krievijā. Pērn tika publicētas ziņas, ka tagadējais "PRO 100" direktors Konstantīns Vederņikovs aizturēts aizdomās par iesaisti krāpnieciskā shēmā, kas varētu būt saistīta ar Rīgas kinostudijas filmu autortiesībām. Iepriekš žurnālistiem viņš atzinis, ka viņa televīzijas galvenais birojs atrodas Maskavā un tur apstiprina arī raidījumu programmu.

Līdz šim nacionālā televīzijas kanāla statuss bija tikai abām Latvijas Televīzijas programmām, LNT un TV3.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!